close
Bérmegállapodás a paksi atomerőműben
Atom - Egyéb

Bérmegállapodás a paksi atomerőműben

TĂ­z tĂĄrgyalĂĄsi fordulĂł eredmĂŠnyekĂŠnt alĂĄĂ­rtĂĄk a bĂŠrmegĂĄllapodĂĄst a paksi atomerőműben. A dolgozĂłk ĂĄtlagkeresete minimum nĂŠgy szĂĄzalĂŠkkal, ezen belĂźl az alapbĂŠrĂźk hĂĄrom szĂĄzalĂŠkkal nő

Kőrincz LĂĄszlĂł, az atomerőműben műkĂśdő legnĂŠpesebb szakszervezet, a PADOSZ elnĂśke elmondta: „nyer-nyer” tĂ­pusĂş megĂĄllapodĂĄst sikerĂźlt kĂśtniĂźk,mindkĂŠt fĂŠl tett engedmĂŠnyeket. Az ĂĄgazati, majd az MVM vĂĄllalatcsoporti megĂĄllapodĂĄsokat kĂśvetően, ĂĄprilis 29-e utĂĄn nyĂ­lt arra lehetősĂŠg, hogy Pakson is leĂźljenek a tĂĄrgyalĂłasztalhoz. A nĂŠgyszĂĄzalĂŠkos ĂĄtlagkereset-fejlesztĂŠsben mĂĄr felsőbb szinteken megĂĄllapodtak, a szakszervezeteknek ezen belĂźl volt mozgĂĄsterĂźk – hĂşzta alĂĄ Lőrincz LĂĄszlĂł.Pakson a keret nagy rĂŠsze – hĂĄrom szĂĄzalĂŠk – alapbĂŠrfejlesztĂŠs, a fennmaradt egy szĂĄzalĂŠk felĂŠt a teljesĂ­tmĂŠnyĂŠrtĂŠkelĂŠsi ĂŠs kompetencia rendszer, felĂŠt az ĂśsztĂśnzĂŠsi rendszer teszi ki. Lőrincz LĂĄszlĂł szerint az alapbĂŠr emelĂŠse “ĂŠrtĂŠkesebb”, mint a mozgĂł elemekĂŠ.

A bĂŠrfejlesztĂŠs 2011. januĂĄr elsejĂŠtől hatĂĄlyos. A mostani megĂĄllapodĂĄs nem terjedt ki a bĂŠren kĂ­vĂźli juttatĂĄsokra, amelyekről mĂĄr korĂĄbban megegyeztek, mivel ezeket az ĂŠv minden hĂłnapjĂĄra szĂźksĂŠges elosztani. A juttatĂĄsok ĂŠrtĂŠke is nĂŠgy szĂĄzalĂŠkkal nőtt az ĂŠv elejĂŠtől. Lőrincz LĂĄszlĂł arrĂłl is beszĂĄmolt, hogy az adĂł- ĂŠs jĂĄrulĂŠkvĂĄltozĂĄsok miatt mĂĄr vĂŠgrehajtottak az idĂŠn egy bĂŠrkorrekciĂłt. KompenzĂĄciĂłt kaptak azok a dolgozĂłk, akiknek az egykulcsos jĂśvedelemadĂł ĂŠs a csalĂĄdi adĂłkedvezmĂŠny miatt csĂśkkent a jĂśvedelmĂźk. Novemberben Ăşjabb felĂźlvizsgĂĄlatra kerĂźl majd sor, amikor a tĂŠnyleges inflĂĄciĂłt figyelembe vĂŠve igyekeznek Ăşjabb korrekciĂłt elĂŠrni, ha az szĂźksĂŠges.

A szakszervezeti vezető elmondta, hogy a munkĂĄltatĂłval kĂśtĂśtt bĂŠrmegĂĄllapodĂĄs kĂśrĂźlbelĂźl 2500, az emlĂ­tett korrekciĂł mintegy 300 dolgozĂłt ĂŠrint. Jelezte, hogya PADOSZ nemcsak a Paksi Atomerőmű Zrt.-nĂŠl, hanem annak beszĂĄllĂ­tĂłinĂĄl is ĂŠrdekelt. EzeknĂŠl a cĂŠgeknĂŠl a bĂŠrfejlesztĂŠs mĂŠrtĂŠke ugyanakkora, de tartalma nem minden esetben egyezik meg. Lőrincz LĂĄszlĂł szĂłlt arrĂłl, hogy osztĂĄlyvezetői szint fĂślĂśtt nem kapnak bĂŠremelĂŠst az atomerőmű dolgozĂłi. HozzĂĄfűzte, hogy ez azonban nem a szakszervezettek folytatott tĂĄrgyalĂĄsokon dőlt el, a tulajdonos zĂĄrta ki a bĂŠrfejlesztĂŠsből a legfelsőbb vezetői szinteket.

Â