close
Az évtized második felében jönnek a jobb hatásfokú napelemek
Egyéb - Megújuló

Az évtized második felében jönnek a jobb hatásfokú napelemek

MagyarorszĂĄgnak fel kell kĂŠszĂźlnie a villamos energiĂĄt termelő napelemek gyĂĄrtĂĄsĂĄra ĂŠs telepĂ­tĂŠsĂŠre, mivel az ĂŠvtized mĂĄsodik felĂŠben jĂśnnek a jelenleginĂŠl jĂłval nagyobb hatĂĄsfokĂş eszkĂśzĂśk, ĂŠs ezzel a megtĂŠrĂźlĂŠs is jelentősen lerĂśvidĂźl – mondta Bencsik JĂĄnos a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium ĂĄllamtitkĂĄra a GazdĂĄlkodĂĄsi ĂŠs TudomĂĄnyos TĂĄrsasĂĄgok SzĂśvetsĂŠge ĂĄltal rendezett konferenciĂĄn kedden Budapesten.

A jelenleg tĂĄrsadalmi vitĂĄn lĂŠvő nemzeti energiastratĂŠgiĂĄrĂłl az ĂĄllamtitkĂĄr elmondta, hogy az ĂŠvtized vĂŠgĂŠig mĂŠg nĂśvekedni fog a fĂśldgĂĄzzal előĂĄllĂ­tott villanyĂĄram mennyisĂŠge, de az erdőket eltĂźzelő biomassza erőműveket az idĂŠnmĂĄr korlĂĄtozza az ĂĄllam. Az ĂĄllamtitkĂĄr a konferenciĂĄn kifejtette: kĂŠt ĂŠven belĂźl fel kell ĂşjĂ­tani az energetikai gĂŠpgyĂĄrtĂĄst, de ezt azokban a szegmensekben kell megtenni, ahol mĂĄr van gyĂĄrtĂĄsi kezdemĂŠny ĂŠs magyar kutatĂĄsi eredmĂŠny is.

KĂŠt terĂźletet jelĂślt meg: a biomassza tĂźzelőberendezĂŠseket, valamint a napenergiĂĄs berendezĂŠseket, vagyis a villamos energiĂĄt termelő napelem-, valamint a meleg vizet előĂĄllĂ­tĂł napkollektor-gyĂĄrtĂĄst. Az ĂĄllamtitkĂĄr jelezte: a kĂśvetkező ĂŠv elejĂŠtől a megĂşjulĂł tĂźzelőanyaggal műkĂśdő erőművek Ăşj ĂĄtvĂŠteli rendszer ĂŠs egyszerűbb szabĂĄlyok mellett műkĂśdnek.Bencsik JĂĄnos beszĂŠlt arrĂłl is, hogy az előrejelzĂŠsek szerint MagyarorszĂĄg villamosenergia-felhasznĂĄlĂĄsa 2030-ig nĂśvekedni fog, mivel a hĂĄztartĂĄsok Ăşjabb eszkĂśzĂśket műkĂśdtetnek, ĂŠs a kĂśzĂşti kĂśzlekedĂŠsben is terjedni fog a villamos energia hasznĂĄlata.

Így ha a Paksi Atomerőműnek csak az ĂźzemidejĂŠt hosszabbĂ­tjĂĄk meg, de nem bővĂ­tik, akkor a leĂĄllĂĄst kĂśvetően – 2035-től – Ăşjra megugrik a gĂĄz-alapĂş villamosĂĄram-termelĂŠs, amely a szĂŠn-dioxid-kibocsĂĄtĂĄs nĂśvekedĂŠsĂŠvel jĂĄr.KĂŠt ĂŠvtized alatt az erőművek hatĂĄsfoka – legyen szĂł szĂŠn- vagy gĂĄztĂźzelĂŠsűről – a jelenlegi 30-35 szĂĄzalĂŠkrĂłl 55-60 szĂĄzalĂŠkra nĂśvekszik. A teljes magyar primer energia felhasznĂĄlĂĄsban a megĂşjulĂł forrĂĄsok 35-40 szĂĄzalĂŠkot tehetnek ki, de az energiastratĂŠgia – 20 ĂŠves tĂĄvlatban – ennek a felĂŠvel szĂĄmol. A hőtermelĂŠsnĂŠl viszont a megĂşjulĂł forrĂĄsok arĂĄnya 20 ĂŠv mĂşlva elĂŠrheti a 35-40 szĂĄzalĂŠkot – tette hozzĂĄ az ĂĄllamtitkĂĄr.

Â