close
Európa legnagyobb föld alatti gáztározója létesül Hollandiában
Egyéb - Gáz

Európa legnagyobb föld alatti gáztározója létesül Hollandiában

A holland kormĂĄny kedden megadta az engedĂŠlyt a legnagyobb eurĂłpai gĂĄztĂĄrozĂł megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre a kĂśrnyĂŠkbeli lakosok tiltakozĂĄsa ellenĂŠre is. A Bergermeer gĂĄztĂĄrozĂł elkĂŠszĂźlte utĂĄn 4,1 milliĂł kĂśbmĂŠter gĂĄz tĂĄrolĂĄsĂĄra lesz alkalmas.

A lĂŠtesĂ­tmĂŠnyt a tĂśbbsĂŠgi tulajdonos, a 75 szĂĄzalĂŠkban az abu-dzabi kormĂĄny tulajdonĂĄban lĂŠvő Abu Dhabi National Energy Company (TAQA) Ăźzemelteti majd. A projekt kivitelezĂŠse azĂŠrt vĂĄltotta ki a kĂśzeli Alkmaar lakossĂĄgĂĄnak tiltakozĂĄsĂĄt, mert attĂłl tartanak, hogy a kimerĂźlt gĂĄzlelőhelybe pumpĂĄlt fĂśldgĂĄz talajmozgĂĄst, fĂśldrengĂŠst okozhat. Áprilisban a kormĂĄny biztonsĂĄgi fenntartĂĄsokra hivatkozva egyszer mĂĄr elhalasztotta a dĂśntĂŠst a Bergermeer prjekt kivitelezĂŠsi engedĂŠlyĂŠről.

“A gĂĄztĂĄrozĂł biztosĂ­tja majd az elegendő gĂĄzellĂĄtĂĄst a tĂŠli hĂłnapokban, a magas felhasznĂĄlĂĄs idejĂŠn” – mondta Maxime Verhagen, gazdasĂĄgi, mezőgazdasĂĄgi ĂŠs innovĂĄciĂłs miniszter. A 800 milliĂł eurĂłs Bergermeer projekt 60 szĂĄzalĂŠkban a TAQA, 40 szĂĄzalĂŠkban pedig a holland ĂĄllami Energie Beheer Nederland BV tulajdonĂĄban van. Az orosz Gazprom pĂĄrnagĂĄzzal lĂĄtja el a tĂĄrozĂłt az elkĂŠszĂźlte utĂĄni hasznĂĄlat fejĂŠben. A tĂĄrozĂł feltĂśltĂŠse a tervek szerint 2013-ban kezdődik meg, kereskedelmi hasznosĂ­tĂĄsa pedig 2014-ben.

Â