close
Az OPEC segítene Venezuelának
Egyéb - Olaj

Az OPEC segítene Venezuelának

 Az OPEC kĂśvetkező, mĂĄrcius eleji ßlĂŠsĂŠn tĂŠma lesz az amerikai ExxonMobillal jogi vitĂĄba keveredett Venezuela megsegĂ­tĂŠse is. A vilĂĄgpiaci elemzĂŠsek fő tĂŠmĂĄja a gazdasĂĄgi lassulĂĄs ĂŠs az lesz, hogy az OPEC pĂŠnteken kisebbre mĂłdosĂ­totta az ĂĄltala vĂĄrt globĂĄlis olajigĂŠny nĂśvekedĂŠst.

Az OPEC jogĂĄszai elemezni fogjĂĄk a venezuelai esetet, s csak ezen megĂĄllapĂ­tĂĄsok ismeretĂŠben kerĂźlhet sor bĂĄrmilyen lĂŠpĂŠsre, jelentette ki Galo Chiriboga ecuadori olajminiszter a Reutersnak. OrszĂĄga nem kĂ­vĂĄnja kĂśvetni a venezuelai pĂŠldĂĄt, azaz nem akarja megfenyegetni a vilĂĄg legnagyobb olajfelhasznĂĄlĂłjĂĄt, az USA-t, hogy nem szĂĄllĂ­t neki olajat.
Mint beszĂĄmoltunk, a napokban az ExxonMobil javĂĄra dĂśntĂśtt a vĂĄlasztott bĂ­rĂłsĂĄg, amely egyĂşttal elrendelte 12 milliĂĄrd dollĂĄrnyi venezuelai vagyon befagyasztĂĄsĂĄt. Ilyen ĂŠrtĂŠkben hagyott ugyanis hĂĄtra eszkĂśzĂśket az amerikai cĂŠg, amikor kivonult VenezuelĂĄbĂłl. AzĂŠrt tĂĄvozott, mert a helyi vezetĂŠs kisebbsĂŠgbe akarta szorĂ­tani ottani beruhĂĄzĂĄsĂĄban. Hugo Chavez venezuelai elnĂśk szerint a cĂŠg lĂŠpĂŠse rĂŠsze annak a gazdasĂĄgi hĂĄborĂşnak, amelyet a Bush-vezetĂŠs indĂ­tott orszĂĄga ellen. A FehĂŠr HĂĄz valĂłban tĂĄmogatja az ExxonMobilt, de a jogi csatĂĄba nem szĂĄllt be, kĂśzli a Reuters.
Ecuador, a legkisebb OPEC tag ebben az ĂŠvben szintĂŠn agresszĂ­v harcba kezdett azĂŠrt, hogy ĂĄllami ellenőrzĂŠs alĂĄ terelje kulcsontossĂĄgĂş olajiparĂĄt. Ennek ĂŠrdekĂŠben megkezdte az ĂŠrintett kĂźlfĂśldi olajcĂŠgekkel ecuadori olajszerződĂŠseik ĂşjratĂĄrgyalĂĄsĂĄt.
A kartell pĂŠnteken egyĂŠbkĂŠnt kĂśzĂślte: a vilĂĄg idei olajigĂĄny nĂśvekedĂŠsĂŠre vonatkozĂł előrejelzĂŠsĂŠt napi 1,3 milliĂł hordĂłrĂłl napi 1,2 milliĂł hordĂłra csĂśkkenti. Lehet, hogy mĂŠg ezt a szĂĄmot is kisebbre mĂłdosĂ­tja, hogy erősebb Ăźteműre vĂĄltozik a vilĂĄggazdasĂĄgi fejlődĂŠs lassulĂĄsa, jelenti a Platts.
Az OPEC vĂĄrakozĂĄsai szerint a rajta kĂ­vĂźli termelők olajtermelĂŠse, beleĂŠrtve az OPEC folyĂŠkony gĂĄz termelĂŠsĂŠt is, nagyjĂĄbĂłl ugyanilyen mĂŠrtĂŠkben zsugorodik ebben az ĂŠvben. ÖsszessĂŠgĂŠben a vilĂĄg olajigĂŠnye 40 szĂĄzalĂŠkĂĄt kielĂŠgĂ­tő csoport idei termelĂŠse az előző előrejelzĂŠssel azonos, napi 31,5 milliĂł hordĂłs szinten vĂĄrhatĂł.