close
Vita fákról, bioüzemanyagról és milliárdos támogatásról
Egyéb - Emisszió

Vita fákról, bioüzemanyagról és milliárdos támogatásról

Egy a kĂśzelmĂşltban megjelent tudomĂĄnyos Ă­rĂĄson vitatkozik mĂŠg most is az amerikai energiaĂźgyi minisztĂŠrium tĂśbb befolyĂĄsos tudĂłsa. A Sciencexpress cĂ­mű magazinban megjelent Ă­rĂĄs ugyanis azt boncolgatja, hogy a bioĂźzemanyagok gyakorlatilag tĂśbb ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂş gĂĄzt bocsĂĄtanak ki, mint a normĂĄl, fosszilis alapĂşak. A vita alapvetően indokolt, hiszen a tĂŠt nem kicsi: nem csupĂĄn az EgyesĂźlt Államok, de tĂśbb mĂĄs orszĂĄg is komoly Ăśsszegeket fordĂ­t a bioĂźzemanyagok tĂĄmogatĂĄsĂĄra, ĂŠppen azĂŠrt, hogy visszafogja a gĂŠpjĂĄrművek okozta kĂĄros anyag kibocsĂĄtĂĄst.

 A Princeton Egyetem egyik tudĂłsa, s egyben a cikk tĂĄrsszerzője, Timothy Searchinger szerint a bioĂźzemanygok irĂĄnti kereslet felgyorsĂ­totta az erdőĂĄtalakĂ­tĂĄsokat, s egyre tĂśbb, mĂŠg ĂŠrintetlen terĂźletet von az ember művelĂŠs alĂĄ, hogy azon kukoricĂĄt, cukrot, vagy mĂĄs bioĂźzemanyag nyersanyagot termesszen. A fenti folyamat azonban komoly ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂş gĂĄzkibocsĂĄtĂĄssal jĂĄr. Amit pedig megnyernĂŠnk s rĂŠven, azt Ă­gy elveszĂ­tjĂźk a vĂĄmon, azaz a plusz kibocsĂĄtĂĄssal gyakorlatilag ugyanott tartunk, mintha fosszilis Ăźzemanyagot hasznĂĄlnĂĄnk.

Az amerikai kormĂĄnyzat persze nem hagyhatta szĂł nĂŠlkĂźl a tudĂłsok Ă­rĂĄsĂĄt, Ă­gy a cikk megjelenĂŠsĂŠt kĂśvetően Michael Wang, az Argonne National Laboratory ĂŠs Zia Haq, az EnergiahatĂŠkonysĂĄgi ĂŠs MegĂşjulĂł Energia Iroda szakĂŠrtői (persze mindkĂŠt hivatal a minisztĂŠrium ĂŠgisze alatt műkĂśdik), nyĂ­lt levĂŠlben reflektĂĄltak a Sciencexpressben megjelent Ă­rĂĄsra. VĂŠlemĂŠnyĂźk szerint a dolgozat figyelmen kĂ­vĂźl hagyta a mezőgazdasĂĄg termelĂŠkenysĂŠgĂŠnek nĂśvekedĂŠsĂŠt, aminek kĂśvetkeztĂŠben nem szĂźksĂŠges Ăşjabb terĂźleteket művelĂŠs alĂĄ vonni ahhoz, hogy megfelelő mĂŠrtĂŠkben emelkedjen a bioĂźzemanyagokhoz szĂźksĂŠges nyersanyagtermelĂŠs.

Így utĂłbbi tudĂłsok szerint az amerikai kukorica termĂŠsĂĄtlag ĂŠvi 1,6 szĂĄzalĂŠkkal emelkedett 1980 ĂŠs 2006 kĂśzĂśtt. „Ezen trend figyelmen kĂ­vĂźl hagyĂĄsĂĄval Searchinger konstans kukoricahozammal szĂĄmolt, ez alapjĂĄn feltĂŠteleztĂŠk azt, hogy az alacsony hozamĂş, marginĂĄlis ĂŠs mĂĄr termelĂŠs alatt ĂĄllĂł kukoricafĂśldeket felvĂĄltjĂĄk magasabb hozammal bĂ­rĂł fĂśldekre” – ĂĄll a levĂŠben.

Wang korĂĄbbi tanulmĂĄnya szerint a kukorica alapĂş etanol Ăźzemanyagokkal a kĂĄros gĂĄzok 20-30 szĂĄzalĂŠkkal csĂśkkenthetőek, a fosszilis kibocsĂĄtĂĄshoz kĂŠpest. Ezzel szemben Searchinger tanulmĂĄnya, amely egyĂŠbirĂĄnt Wang korĂĄbbi munkĂĄit is idĂŠzi, sőt egy, az ĂĄltala kidolgozott modellel is szĂĄmol, ellentĂŠtes eredmĂŠnyre jutott: az etanollal megduplĂĄzĂłdhat a kĂĄros anyag kibocsĂĄtĂĄs a kĂśvetkező 30 ĂŠvben. „Az eredmĂŠnyek komoly aggodalmakat ĂŠbresztenek a bioĂźzemanyagok tĂĄmogatĂĄsĂĄt illetően, s előtĂŠrbe helyezhet mĂĄs megoldĂĄsokat” – Ă­rja Searchinger tanulmĂĄnyĂĄban.

Mint emlĂ­tettĂźk a vita tĂŠnyleg vĂŠrre megy, hiszen az amerikai kongresszus nem is olyan rĂŠgen fogadta el azt a tĂśrvĂŠnyt, amely szerint a finomĂ­tĂłk ĂŠvente 15 milliĂĄrd gallon (1 gallon = 3,79 liter) kukorica alapĂş etanolt ĂĄllĂ­tsanak elő 2015-el kezdődően. A kĂśvetkező fĂĄzisban pedig, 2020-tĂłl mĂĄr 36 milliĂĄrd gallon bioĂźzemanyag felhasznĂĄlĂĄsĂĄrĂłl beszĂŠlnek, ezen belĂźl 21 milliĂĄrd gallon olyan etanolbĂłl ĂŠrkezne, amely pĂŠldĂĄul cellulĂłz alapĂş.

Wang ĂŠs Haq utolsĂł ĂŠrvei szerint pedig a fejlődő orszĂĄgokban, mint pĂŠldĂĄul BrazĂ­lia ĂŠs KĂ­na, az erdőirtĂĄs a kormĂĄnyzatoknak kĂśszĂśnhetően folyamatosan csĂśkken. (VĂŠlemĂŠnyĂźnk szerint azonban sajnos nem elĂŠg gyorsan csĂśkken – a szerk.)