close
Az OMV szerint pótolható a líbiai olajkitermelés
Egyéb - Olaj

Az OMV szerint pótolható a líbiai olajkitermelés

Az osztrĂĄk OMV nem tartja kizĂĄrtnak lĂ­biai fĂśldgĂĄz- ĂŠs kőolaj-kitermelĂŠse teljes leĂĄllĂĄsĂĄt, de a forrĂĄs kiesĂŠse esetĂŠn is pĂłtolhatĂłnak lĂĄtja a mennyisĂŠget. Az arab orszĂĄgokban tapasztalhatĂł nyugtalansĂĄg miatt ĂŠrthető az olajĂĄr emelkedĂŠse – mondta Ruttenstorfer, az ĂĄrfolyam tovĂĄbbi alakulĂĄsĂĄrĂłl viszont nem bocsĂĄtkozott talĂĄlgatĂĄsokba. Ha mĂĄr megnyugodott a helyzet, semmi ok sem lesz arra, hogy az ĂĄrfolyam tartĂłsan magas maradjon – vĂŠlekedett. Elismerte, hogy az ĂĄtmeneti ĂĄremelkedĂŠs nem hĂĄtrĂĄnyos a kőolajtermelő vĂĄllalatok szĂĄmĂĄra, de a folyamatos ingadozĂĄst egyĂŠrtelmĹąen kĂĄrosnak nevezte.


A részben állami tulajdonú konszern kitermelésének a tíz százalékát, a schwechati finomítójában feldolgozott mennyiségnek az egyötödét teszi ki a líbiai. A líbiai felkelés kezdete előtt napi 34 ezer hordó körül volt az OMV ottani kitermelése, de az egy hete tartó véres események hatására csökkent a mennyiség. Az OMV az elmúlt napokban a dolgozóinak többségét visszahívta Líbiából.

Az OMV mĂŠg kedden kĂśzĂślte, hogy nem tartja kizĂĄrtnak a termelĂŠs ĂĄtmeneti csĂśkkenĂŠsĂŠt vagy kiesĂŠsĂŠt. A konszern vezĂŠrigazgatĂłja, Wolfgang Ruttenstorfer egy nappal kĂŠsőbb egy napilapnak Ăşgy nyilatkozott, hogy szĂźksĂŠg esetĂŠn nagyobb nehĂŠzsĂŠgek nĂŠlkĂźl pĂłtolhatĂłak az OMV lĂ­biai olajszĂĄllĂ­tĂĄsai. “A lĂ­biai olaj nagyon ĂŠrtĂŠkes, de mindenesetre nem pĂłtolhatatlan. Nagyobb nehĂŠzsĂŠgek nĂŠlkĂźl be tudjuk szerezni a mennyisĂŠget KazahsztĂĄnbĂłl, KirgizisztĂĄnbĂłl, NigĂŠriĂĄbĂłl vagy valamelyik mĂĄsik orszĂĄgbĂłl is” – mondta Ruttenstorfer szerdĂĄn a Der Standard internetes kiadĂĄsĂĄnak.

Az egyik osztrĂĄk ellenzĂŠki pĂĄrt, a ZĂśldek a LĂ­biĂĄbĂłl valĂł kivonulĂĄsra szĂłlĂ­totta fel az OMV-t. Az ĂśkopĂĄrt azonban egyedĂźl maradt ezzel a kĂśvetelĂŠsĂŠvel, a mĂĄsik kĂŠt ellenzĂŠki pĂĄrt ĂŠs a kĂŠt kormĂĄnypĂĄrt is elutasĂ­totta a gazdasĂĄgi szfĂŠrĂĄba valĂł politikai beavatkozĂĄst. Josef PrĂśll pĂŠnzĂźgyminiszter Ăłvott az elhamarkodott reakciĂłktĂłl.

Ausztria teljes nyersolaj-szükségletének egyötöde származik Líbiából, ezzel Kazahsztán után az észak-afrikai ország a második legfontosabb beszállítója. Líbia 2004, az embargó feloldása óta az osztrák külgazdaság egyik gyorsan növekvő piaca. Az import tavaly mintegy 700 millió eurót tett ki, és csaknem kizárólag kőolajból állt. Az osztrák áruk és szolgáltatások exportja az elmúlt néhány évben évi húsz százalékkal növekedett, tavaly mintegy 270 millió eurót ért el.