close
A Nomura durva olajáremelkedésre számít
Blog - Egyéb - Olaj

A Nomura durva olajáremelkedésre számít

A nyersolaj hordĂłnkĂŠnti ĂĄra 220 dollĂĄr fĂślĂŠ emelkedhet hordĂłnkĂŠnt, ha egyidejĹąleg ĂĄllna le az olajtermelĂŠs LĂ­biĂĄban ĂŠs AlgĂŠriĂĄban – vĂŠli a Nomura.  A japĂĄn bank szakĂŠrtői pĂĄrhuzamot vontak a jelenlegi helyzet ĂŠs az 1990-1991-es ÖbĂśl-hĂĄborĂş kĂśzĂśtt, amikor hĂŠt hĂłnapon belĂźl 130 szĂĄzalĂŠkkal drĂĄgult a kőolaj, mikĂśzben az OPEC tartalĂŠkkapacitĂĄsa napi 1,8 milliĂł hordĂłra csĂśkkent.


“Amennyiben LĂ­biĂĄban ĂŠs AlgĂŠriĂĄban egyszerre ĂĄllna le az olajtermelĂŠs, a nyersolaj ĂĄra 220 dollĂĄr fĂślĂŠ emelkedhet hordĂłnkĂŠnt, az OPEC tartalĂŠkkapacitĂĄsa pedig napi 2,1 milliĂł hordĂłra csĂśkkenne, gyakorlatilag ugyanarra a szintre, mint az ÖbĂśl-hĂĄborĂş idejĂŠn, ĂŠs amikor 2008-ban a kőolaj ĂĄra tĂśrtĂŠnelmi csĂşcsra, 147 dollĂĄrra emelkedett” – tartalmazta a Nomura szerdĂĄn ismertetett tanulmĂĄnya.

Az olajpiacok elsősorban a líbiai eseményeket követik, már csak azért is, mert az ottani olajtermelés lényegesen nagyobb, mint Algériában. Líbia az afrikai kontinens harmadik legnagyobb olajtermelője. A napi 1,6 millió hordó olajtermelésből 1,3 millió hordót exportál, elsősorban Európába. Az ország kőolajkészletei becslések szerint 44 milliárd hordót tesznek ki, ez a legnagyobbnak számít Afrikában.

A Reuters szerdán saját számításai alapján azt közölte, hogy Líbia olajtermelésének közel a negyede leállt, miután a kormányellenes tüntetések miatt az országban működő számos olajipari cég felfüggesztette a termelését.

A napi 300-400 ezer hordóra becsült olajtermelés-kiesést részben az országban működő olajvállalatok eddigi bejelentései alapján számították ki.

Egyebek között a német Wintershall már leállította napi 100 hordó olajtermelését, a spanyol Repsol pedig szintén felfüggesztette napi 200 ezer hordónyi termelését. Más cégek, így az olasz Eni, a francia Total és a norvég Statoil pedig azt közölte, hogy egyes olajmezőkön már nem termelnek.

Amennyiben teljesen leáll a líbiai export, meglehetősen nehéz lesz azt pótolni, legalább is rövid időn belül. A Líbiában bányászott kőolaj igen jó minőségű, hirtelenjében csak rosszabb minőségűvel lehetne helyettesíteni.

Röviddel 16 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta ára 4,57 dollár (4,32 százalék) emelkedéssel 110,35 dolláron állt, 2008 szeptember 2-ika óta a legmagasabb szinten. Ugyanekkor a nyugati félteként irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 2,55 dollár (2,67 százalék) növekedéssel 97,97 dolláron állt, ilyen magasan utoljára 2008 október elején jegyezték.