close
Újabb EIB hitelt vett fel naperőműveire a CEZ
Áram - Egyéb - Megújuló

Újabb EIB hitelt vett fel naperőműveire a CEZ

A Cseh Energetikai MĹąvek (CEZ) Ăşjabb kĂślcsĂśnt vett fel az EurĂłpai
BeruhĂĄzĂĄsi BanktĂłl (EIB) 80 milliĂł eurĂł ĂŠrtĂŠkben, a mĂĄr elkezdett
naperőműves projektjei finanszírozására. A kölcsönről tavaly egyezett
meg a kĂŠt fĂŠl – kĂśzĂślte a cseh energetikai cĂŠg honlapjĂĄn szerdĂĄn. A kĂślcsĂśn első rĂŠszĂŠt tavaly decemberben vette fel a cseh ĂĄllami energetikai vĂĄllalkozĂĄs. Az Ăśsszesen 100 milliĂł eurĂłs hitelt 10 ĂŠv alatt kell visszafizetnie.

Az új kölcsönrészlet feltételei hasonlóak az előzőkhöz. A CEZ tulajdonában lévő naperőművek beépített teljesítménye együttesen 125 megawatt. Egy korábbi közlés szerint a CEZ kezében van a csehországi fotovoltaikus erőművek beépített teljesítményének mintegy 7-8 százaléka.

A prágai Energetikai Szabályozó Hivatal (ERU) szerint a csehországi fotovoltaikus erőművek beépített összteljesítménye a tavalyi (2010) év végén 1820 megawattot tett ki, ami Európában a negyedik legmagasabb naperőműves teljesítmény.

A CEZ a tavalyi évben lépett be a naperőmű üzletbe, erre a célja 4,9 milliárd koronás hitelt is felvett. Ebből a pénzből naperőművi akvizíciókat finanszírozott.

A cseh állam azonban időközben módosította energiapolitikáját, s az idei évtől kezdve már nem támogatja a naperőműveket, illetve jobban megadóztatja az általuk termelt áramot, így a napenergia előállítása már kevésbé nyereséges. A kormány döntése CEZ-nek is több milliárd koronával csökkenti a várt nyereségét. A kormány azért döntött így, mert a támogatások következtében a fotovoltaikus erőművekben termelt áram árdrágulást eredményezett a fogyasztóknak.