close
Az ENI mindenütt ott van
Egyéb - Gáz

Az ENI mindenütt ott van

HĂĄrom fĂśldrĂŠszről is terjeszkedĂŠsről illetve feltĂĄrĂĄsi sikerekről
tudĂłsĂ­tott az olasz ENI a napokban: angolai szerződĂŠseket kĂśtĂśtt, a
MexikĂłi-ĂśbĂślben pedig Ăşj szĂŠnhidrogĂŠnkincsre bukkant, ahogyan az
Északi-tengeren is. Januárban másfél milliárd euró értékben sikeres
kĂśtvĂŠnykibocsĂĄtĂĄsrĂłl szĂĄmolhatott be. OroszorszĂĄgban viszont lassĂ­t:
elnapoltĂĄk az orosz Gazprommal bejelentetett rĂŠszvĂŠnycserĂŠt ĂŠs az eddig
tervezettnĂŠl legalĂĄbb egy ĂŠvvel kĂŠsőbb lĂĄtnak a DĂŠli Áramlat gĂĄzvezetĂŠk
lefektetĂŠsĂŠhez is.

HĂĄrom megĂĄllapodĂĄst kĂśtĂśtt tegnap a legnagyobb olaszorszĂĄgi olaj- ĂŠs gĂĄzipari csoport, az ENI az angolai ĂĄllami olajipari tĂĄrsasĂĄggal, a Sonangollal. MindhĂĄrom az afrikai orszĂĄg szĂŠnhidrogĂŠn feltĂĄrĂĄsĂĄnak serkentĂŠsĂŠt ĂŠs energia infrastruktĂşrĂĄjĂĄnak fejlesztĂŠsĂŠt cĂŠlozza. A szerződĂŠsek a tavaly augusztusban kĂśtĂśtt szĂŠleskĂśrű gazdasĂĄgi, ipari ĂŠs szociĂĄlis egyĂźttműkĂśdĂŠsi szerződĂŠshez kapcsolĂłdnak, Ă­rja kĂśzlemĂŠnyĂŠben a tĂĄrsasĂĄg. Az első egyezsĂŠg szerint felmĂŠrik, hogy hogyan lehetne az olajtermelĂŠssel felhozott gĂĄzt hasznosĂ­tani egy erőműben. A lĂŠpĂŠssel javulna az orszĂĄg energia infrastruktĂşrĂĄjĂĄnak hatĂĄkonysĂĄga, erősĂśdne ipari termelĂŠse ĂŠs ĂŠrvĂŠnyesĂźlnĂŠnek a kĂśrnyeeztvĂŠdelmi szempontok is. A mĂĄsodik szerint kĂśzĂśsen felmĂŠrik az angolai szĂĄrazfĂśldi medence szĂŠnhidrogĂŠnkĂŠszletĂŠt ĂŠs a termelĂŠs lehetősĂŠgĂŠt. A harmadik megĂĄllapodĂĄst angolai oktatĂĄsrĂłl ĂŠs kĂŠpzĂŠsről szĂłl. A megĂĄllapodĂĄsok rĂŠvĂŠn erősĂśdik az AngolĂĄban 1980-ban megjelent olasz cĂŠg helyi pozĂ­ciĂłja. Az ENI napi 140 ezer hordĂł olajegyenĂŠrtĂŠknyi szĂŠnhidrogĂŠnt hoz fel AngolĂĄban, e cĂŠg a mĂŠlytengeri 15/06-os blokk Ăźzemeltetője.

SzintĂŠn mĂŠlytengeri hĂ­r, hogy a tĂĄrsasĂĄg Ăşj szĂŠnhidrogĂŠn lelőhelyre bukkant a MexikĂłi-ÖbĂślben. Érintett Heidelberg-1-es kĂştja a 210 kilomĂŠterre talĂĄlhatĂł a louisianai partoktĂłl. A Heidelberg-1 1628 mĂŠter mĂŠlyre fĂşrt, de az a mĂŠlysĂŠg, ahol a szĂŠnhidrogĂŠnt megtalĂĄlta Ăśsszesen, tehĂĄt vĂ­zzel egyĂźtt 9163 mĂŠteres. A fĂşrĂĄsi eredmĂŠnyeket egyelőre ĂŠrtĂŠkelik, Ă­gy mĂŠg nincs hĂ­r a felfedezett kincs nagysĂĄgĂĄrĂłl sem. Az ENI-nek 12,5 szĂĄzalĂŠka van a Heidelbergben. Partnerei az Anadarko Petroleum Corporation (e cĂŠg az Ăźzemeltető is, 44,25 szĂĄzalĂŠkkal, a Mariner Energy, Inc. (12,5 szĂĄzalĂŠk, a StatoilHydro (12 szĂĄzalĂŠk), a Cobalt International Energy, L.P. (9,375 szĂĄzalĂŠk) ĂŠs az ExxonMobil (9,375 szĂĄzalĂŠk). A Heidelberg felfedezĂŠs beleillik abba a sorba, amelyben nemrĂŠg a Tahiti, a Caesar ĂŠs a Tonga kutak eredmĂŠnyeiről szĂĄmolt be az ENI. A MexikĂłi-ÖbĂśl amerikai rĂŠszĂŠben az ENI-nek 403 blokkban van ĂŠrdekeltsĂŠge, ezzel egyike az ottani legnagyobb teremlőknek. NettĂł termelőkapacitĂĄsa naponta tĂśbb mint 100 ezer hordĂł olajegyenĂŠrtĂŠk. A cĂŠg jelen van AlaszkĂĄban is 173 sajĂĄt licenccel, ott van a North Slope lelőhelyen ĂŠs jĂłl halad a Nikaitchuq projekttel is.

EurĂłpai sikerekről is beszĂĄmolt a napokban a tĂĄrsasĂĄg. ÍgĂŠretes gĂĄz- ĂŠs kondenzĂŠtum felfedezĂŠst tett az EgyesĂźlt KirĂĄlysĂĄghoz tartozĂł ĂŠszaki-tengeri vizeken, Culzean feltĂĄrĂł kĂştjĂĄn keresztĂźl. A Culzean a 22/25a-es blokkban talĂĄlhatĂł ĂŠs a P111-es licenchez tartozik. A szĂŠnhidrogĂŠnt pedig 92 mĂŠter mĂŠlyen talĂĄltĂĄk. A terĂźlet kĂśrĂźlbelĂźl 30 kilomĂŠterre van a műkĂśdő Elgin-Franklin mezőtől, amelyet a Total ĂŠs az ENI UK Limited Ăźzemeltet, utĂłbbi rĂŠszesedĂŠse 21,87 szĂĄzalĂŠk. Az ENI 1964 Ăłta van jelen az UK-ban, ottani napi nettĂł termelĂŠse tavaly 107,8 ezer hordĂł olajegyenĂŠrtĂŠk volt. A csoport januĂĄrban hĂŠtĂŠves lejĂĄratĂş, 5 szĂĄzalĂŠkos fix kamatozĂĄsĂş kĂśtvĂŠnyt bocsĂĄtott ki, 99,337 szĂĄzalĂŠkos ĂşjraajĂĄnlati ĂĄrral, Ăśsszesen mĂĄsfĂŠl milliĂĄrd eurĂł ĂŠrtĂŠkben. Az eurokĂśtvĂŠnyt a luxemburgi tőzsdĂŠn dobta a piacra, a vevők főkĂŠnt olasz, francia, nĂŠmet, spanyol, UK-beli ĂŠs holland szakmai befektetők voltak.

Mint mĂĄr beszĂĄmoltunk, decemberben az ENI ĂŠs orosz partnere, a Gazprom kĂśzĂślte, hogy korĂĄbban lehatĂĄrozott rĂŠszvĂŠnycserĂŠjĂźk egy időre lekerĂźl a napirendről, mert a cserearĂĄnyokat Ăşjra kell ĂŠrtĂŠkelni a megvĂĄltozott szĂŠnhidrogĂŠn ĂĄrak fĂŠnyĂŠben. Így a Gazprom kĂŠsőbb szĂĄllhat be az ENI lĂ­biai gĂĄzmezőjĂŠbe is, amire a rĂŠszvĂŠnycsere rĂŠszekĂŠnt kerĂźlt volna sor. Tegnap annak is hĂ­re jĂśtt, hogy legalĂĄbb egy ĂŠvvel kĂŠsőbb fog hozzĂĄ a pĂĄros a DĂŠli Áramlat gĂĄzvezetĂŠk projekthez, mert a 25 milliĂĄrd eurĂłsra vĂĄrt kĂśltsĂŠgek jĂłval magasabbak a korĂĄbban feltĂŠtelezettnĂŠl. A Gazprom egyĂŠbkĂŠnt is jelentős kiadĂĄscsĂśkkentĂŠsről dĂśntĂśtt 2009-re. Ennek rĂŠszleteit mĂĄr decemberben nyilvĂĄnossĂĄgra hozta, egy tegnapi befektetői szeminĂĄriumon pedig ĂşjbĂłl taglalta. A DĂŠli Áramlat kapacitĂĄsa azonban egy szintĂŠn minapi dĂśntĂŠs alapjĂĄn az előszĂśr elhatĂĄrozott, ĂŠvi 31 milliĂĄrd kĂśbmĂŠternĂŠl 50 szĂĄzalĂŠkkal nagyobb lesz, ĂŠvi 47 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter.