close
Rossz hír az olajtermelőknek – bármit mond az OPEC főtitkára, tovább esik az olajár...
Egyéb - Olaj

Rossz hír az olajtermelőknek – bármit mond az OPEC főtitkára, tovább esik az olajár

Negyven dollĂĄr alĂĄ esett a nyersolaj ĂĄra a vilĂĄgpiacon, miutĂĄn az Ăşjabb rossz vĂĄllalati eredmĂŠnyadatok, valamint elbocsĂĄtĂĄsok beĂĄrnyĂŠkoltĂĄk az OPEC tucatnyi projektjĂŠnek elhalasztĂĄsĂĄra vonatkozĂł bejelentĂŠst. A kartell Ăşjabb termelĂŠscsĂśkkentĂŠst fontolgat, az elemzők pedig a kutatĂĄs-termelĂŠsi projektek leĂĄllĂĄsĂĄtĂłl tartanak, az ĂĄrak mĂŠlyrepĂźlĂŠse miatt. Ez mĂĄr kĂśzĂŠptĂĄvon a kĂ­nĂĄlat szűkĂźlĂŠsĂŠvel, Ăşjabb meredek ĂĄremelĂŠssel fenyeget.

A kĂśnnyűolaj jegyzĂŠse, mĂĄrciusi szĂĄllĂ­tĂĄsra 39,56 dollĂĄrra csĂśkkent a New York-i ĂĄrutőzsdĂŠn, bĂĄr korĂĄbban 42,43 dollĂĄron is jĂĄrt, azt kĂśvetően, hogy Abdalla el-Badri, a kartell főtitkĂĄra bejelentette, hogy a tervezett 150 Ăşj kőolaj ĂŠs gĂĄzprojekt kĂśzĂźl 35-Ăśt elhalasztanak. Ezzel kĂŠsleltetni lĂĄtszik korĂĄbbi tervĂŠt, miszerint 2012-re, napi 5 milliĂł hordĂłval nĂśvelnĂŠk termelĂŠsĂźket a tagorszĂĄgok. A főtitkĂĄr ugyanakkor azt is jelezte, hogy kĂśzel a megĂĄllapodĂĄs egy 4,2 milliĂł hordĂłs termelĂŠscsĂśkkentĂŠsről.

A hĂ­rĂźgynĂśksĂŠgi jelentĂŠsek emlĂŠkeztetnek, hogy az olajetermelőknek rendkĂ­vĂźl komoly ĂŠrvĂĄgĂĄst jelent az olajĂĄrak mĂŠlyrepĂźlĂŠse. Az iparĂĄgi elemzők attĂłl tartanak, hogy kĂśzĂŠptĂĄvon ez akĂĄr hiĂĄnyt is eredmĂŠnyezhet az olajpiacon, mert esetleg sĂşlyos kĂŠsedelmet szenvednek olyan Ăşj kutatĂĄsi termelĂŠsi projektek, amelyek pedig szĂźksĂŠgesek volnĂĄnak a kereslet-kĂ­nĂĄlati egyensĂşly fenntartĂĄsĂĄhoz.