close
Nagyon pörög az európai kvótapiac (updated)
Egyéb - Emisszió

Nagyon pörög az európai kvótapiac (updated)

Megugrott a forgalom az eurĂłpai emissziĂłskvĂłta-piacon januĂĄrban. A Platts jelentĂŠse szerint 344 milliĂł tonnĂĄnyi kibocsĂĄtĂĄsi egysĂŠggel kereskedtek, szemben a decemberi 212 milliĂł tonnĂĄval. Az elemzők emlĂŠkeztetnek, hogy ekĂśzben az ĂĄrak folyamatosan csĂśkkennek. A Vertis Zrt. szakĂŠrtője szerint rĂŠszben a repo Ăźgyletek szaporodĂĄsa ĂĄll az ĂĄrcsĂśkkenĂŠs mĂśgĂśtt.

Egy ĂŠvvel korĂĄbban a forgalom csak 177 milliĂł tonna volt. HasonlĂł volumenben tavaly novemberben kĂśtĂśttek Ăźzleteket, akkor 310 milliĂł kibocsĂĄtĂĄsi egysĂŠg cserĂŠlt gazdĂĄt. Az elmĂşlt ĂŠvben havonta ĂĄtlagosan 211,7 milliĂł egysĂŠgre kĂśtĂśttek Ăźzletet az EU ETSn keretĂŠben.

JĂłllehet a kontinens szĂĄmos orszĂĄgĂĄban megnőtt a hagyomĂĄnyos erőművek termelĂŠse, az emissziĂłs kvĂłtĂĄk ĂĄra apad. LegutĂłbb nĂŠmet elemzők jeleztĂŠk, hogy bĂĄr a szĂŠn ĂĄra emelkedik a vilĂĄgpiacon, a kvĂłtaĂĄrak mĂŠgis csĂśkkenĂŠst mutatnak. A hĂĄttĂŠrben minden bizonnyal, az energiaigĂŠny csĂśkkenĂŠsĂŠtől valĂł fĂŠlelem ĂĄll.

A hitelvĂĄlsĂĄg miatt egyrĂŠszt megnőtt a spot piac jelentősĂŠge, ahol azonnali az elszĂĄmolĂĄs, Ă­gy a kereskedő felek nem futjĂĄk egymĂĄs hitelkockĂĄzatĂĄt – mondta BarĂĄth Barna, a Vertis Zrt. vezĂŠrigazagtĂłja az energiainfo.hu ĂŠrdeklődĂŠsĂŠre. MĂĄsrĂŠszt – tette hozzĂĄ -,  sok Ăźzemeltető kihasznĂĄlja az Ăşgynevezett repo Ăźgyletben rejlő olcsĂł finanszĂ­rozĂĄsi lehetősĂŠget, amelynek keretĂŠben a lĂŠtesĂ­tmĂŠnyek most eladjĂĄkegy ĂŠves kvĂłtamennyisĂŠgĂźket, ĂŠs azt 2013-as hatĂĄridőn, fix ĂĄron,visszavĂĄsĂĄroljĂĄk. Az Ăźgylet keretĂŠben most kĂŠszpĂŠnzhez jutnak anĂŠlkĂźl, hogya megfelelĂŠsĂźket kockĂĄztatnĂĄk.