close
Az Energo-Pro 417 millió dollárt ruház be Grúziában
Egyéb - Megújuló

Az Energo-Pro 417 millió dollárt ruház be Grúziában

A cseh Energo-Pro, amely mĂĄsfĂŠl ĂŠve rĂŠszesedĂŠst szerzett a grĂşz ĂĄramszĂĄllĂ­tĂĄsban, a kĂśvetkező Ăśt ĂŠvben Ăśsszesen 417 milliĂł dollĂĄrt ruhĂĄz be ebben a kaukĂĄzusi orszĂĄgban – kĂśzĂślte a hĂŠt vĂŠgĂŠn JirĂ­ Krusina, a cseh cĂŠg igazgatĂłja.

Krusina szerint ebből az Ăśsszegből 100 milliĂł dollĂĄrt a grĂşziai ĂĄramszĂĄllĂ­tĂł rendszer korszerűsĂ­tĂŠsĂŠre fordĂ­tanak, a helyi erőművek korszerűsĂ­tĂŠsĂŠre 85 milliĂłt kĂśltenek, mĂ­g 120 milliĂł dollĂĄrbĂłl egy Ăşj vĂ­zerőművet ĂŠpĂ­t az Energo-Pro GrĂşziĂĄban.


Az Energo-Pro csoport tavaly hat vĂ­zerőművet ĂŠs kĂŠt regionĂĄlis ĂĄramszĂĄllĂ­tĂłt nyert el pĂĄlyĂĄzat ĂştjĂĄn GrĂşziĂĄban. A CeskĂĄ exportnĂ­ banka szerint, amely a projektet finanszĂ­rozta, az Energo-Pro a tavalyi akvizĂ­ciĂłkĂŠrt Ăśsszesen 427 milliĂł dollĂĄrt fizetett a grĂşz ĂĄllamnak.

A grĂşz energiaipar a SzovjetuniĂł szĂŠtesĂŠse utĂĄn mĂŠly vĂĄlsĂĄgba kerĂźlt. MiutĂĄn 2004-ben Mihail Szaakasvili, Ăşj elnĂśk hatalomra kerĂźlt, egyik első Ă­gĂŠrete az volt, hogy kĂźlfĂśldi beruhĂĄzĂłkat hoz az orszĂĄgba, hogy rendbe tegyĂŠk az energetikĂĄt.

A cseh energiaipar mĂĄr a szocialista ĂŠvtizedekben jĂł pozĂ­ciĂłkat szerzett GrĂşziĂĄban, s ennek alapjĂĄn a mai cseh cĂŠgek is sikeresen szerepeltek a pĂĄlyĂĄzatokon. A grĂşz energetikai piac irĂĄnt a Cseh Energetikai Művek (CEZ) is ĂŠrdeklődnek.

A csehek mellett az orosz tĂĄrsasĂĄgok szereztek Ăşj pozĂ­ciĂłkat. Az egyik legnagyobb, az Inter RAU UES, a kĂśzelmĂşltban jelentette be, hogy mĂĄr a jĂśvő ĂŠvben egy Ăşj vĂ­zerőmű ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠhez kezd. Az idei ĂŠvben az orosz cĂŠg 27 milliĂł dollĂĄrt ruhĂĄzott be GrĂşziĂĄban.