close
Az Egyesült Királyság az élre törne az atomenergetikában
Atom - Blog - Egyéb

Az Egyesült Királyság az élre törne az atomenergetikában

A brit kormĂĄny elkĂśtelezett az irĂĄnt, hogy Nagy-Britannia a legjobb hely legyen az atomenergetika szĂĄmĂĄra – nyilatkozta 2009. mĂĄrcius 4-ĂŠn Peter Mandelson gazdasĂĄgi, fejlesztĂŠsi ĂŠs hatĂłsĂĄgi miniszter. Úgy vĂŠli, a szigetorszĂĄgnak vezető szerepet kellene vĂĄllalnia a nukleĂĄris energiatermelĂŠs terĂźletĂŠn folyĂł kutatĂĄs-fejlesztĂŠsben, ĂŠs elĂŠg vonzĂłvĂĄ kell tenni AngliĂĄt, hogy az ilyen jelleggű munkĂĄkat oda telepĂ­tsĂŠk a nukleĂĄris iparĂĄgban ĂŠrintett tĂĄrsasĂĄgok.

“ElĂŠrtĂźk, hogy az alacsony szĂŠndioxid-kibocsĂĄtĂĄssal jĂĄrĂł termĂŠkek ĂŠs szolgĂĄltatĂĄsok irĂĄnt legyen igĂŠny. Most azt kell elĂŠrnĂźnk, hogy az ellĂĄtĂĄst is biztosĂ­tsuk, ezzel az EgyesĂźlt KirĂĄlysĂĄgot tegyĂźk a legvonzĂłbbĂĄ a vilĂĄgon, hogy itt ĂŠpĂ­tsenek alacsony szĂŠndioxid-kibocsĂĄtĂĄssal jĂĄrĂł ipari lĂŠtesĂ­tmĂŠnyeket, itt folyjon a civil nukleĂĄris energetika fejlesztĂŠse, vagy itt keressĂŠk az energia-hatĂŠkonysĂĄggal foglalkozĂł szakĂŠrtelmet a befektetők” – nyilatkozta a miniszter.

HozzĂĄtette, hamarosan megkezdik az egyeztetĂŠst az ipari ĂŠs klĂ­mavĂĄltozĂĄsi miniszterrel arrĂłl, hogyan ĂŠrhetők el a kitűzĂśtt cĂŠlok. “NĂĄlunk kialakult kultĂşrĂĄja van a magĂĄnvĂĄllalkozĂĄsoknak, ĂŠs az orszĂĄg rĂŠgen felismerte a vĂĄllalkozĂł kedv, az innovĂĄciĂł ĂŠs a kemĂŠny munka ĂśsztĂśnzĂŠsĂŠnek szĂźksĂŠgessĂŠgĂŠt. Mindezek a siker lehetősĂŠgĂŠt biztosĂ­tjĂĄk mindenkinek, fĂźggetlenĂźl attĂłl, honnan jĂśnnek. A siker zĂĄloga, hogy Nagy-Britannia erős gazdasĂĄg legyen az EurĂłpai UniĂłban. Ennek elĂŠrĂŠsĂŠĂŠrt mindent meg is teszĂźnk.” A brit kormĂĄny 2008 decemberĂŠben tette kĂśzzĂŠ azt a dokumentumot, mely a potenciĂĄlisan megĂŠpĂ­thető atomreaktor tĂ­pusokat ismerteti.