close
Az árplafonnál alacsonyabb áron zárult az MVM árverés
Áram - Egyéb

Az árplafonnál alacsonyabb áron zárult az MVM árverés

A Magyar Energia Hivatal (MEH) ĂĄltal meghatĂĄrozott ĂĄrsapkĂĄnĂĄl alacsonyabb ĂĄtlagĂĄr alakult ki a Magyar Villamos Művek (MVM) kĂŠtnapos aukciĂłjĂĄn. A MEH ugyanis korĂĄbban kilowattĂłrĂĄnkĂŠnt 20,5 forintnĂĄl ĂĄllĂ­totta be az ĂĄrsapkĂĄt, az ĂĄrverĂŠsen azonban az MVM kĂśzlĂŠse szerint 19,695 forintig jutott a licit ĂĄtlagosan. Ismert, hogy ebben az ĂŠvben az energiahivatal rendkĂ­vĂźl aprĂłlĂŠkosan szabĂĄlyozta az aukciĂł menetĂŠt, ezĂŠrt az az előzetes szakmai ĂŠrtĂŠkelĂŠs szerint inkĂĄbb kapacitĂĄs allokĂĄciĂł volt, semmint valĂłdi ĂĄrverĂŠs.

Azt, hogy az ĂĄrverĂŠsen kialajkult ĂĄtlagĂĄr pontosan mekkora villanyszĂĄmlĂĄkat eredmĂŠnyez majd jĂśvőre, mĂŠg nem tudni, az ĂĄrverĂŠs rĂŠszletes elemzĂŠse ugyanis hosszabb időt vesz igĂŠnybe. Ám a tĂĄrsasĂĄg korĂĄbbi nyilatkozatai szerint a jelenlegi szintnĂŠl nem sokkal lesz drĂĄgĂĄbb az ĂĄram, legalĂĄbbis ami a lakossĂĄgot illeti.

Az aukciĂłn felkĂ­nĂĄlt 5,625 terawattĂłrĂĄnyi mennyisĂŠg 85 szĂĄzalĂŠka mĂĄr az első napon elkelt, vagyis ez mindenkĂŠppen a lakossĂĄgi fogyasztĂłkat ĂŠs a kĂśzintĂŠzmĂŠnyeket ellĂĄtĂł egyetemes szolgĂĄltatĂłkhoz kerĂźl. (Ez főkĂŠnt a zsĂ­nĂłrtermĂŠket jelenti.) A felkĂ­nĂĄlt villamos energia tĂśbbi rĂŠsze a mĂĄsodik napon fogyott el, amikor a kereskedők szĂĄllhattak versenybe.

Az MVM-et a MEH kĂśtelezte ĂĄramaukciĂłra, miutĂĄn megĂĄllapĂ­tĂĄsa szerint az ĂĄllami cĂŠg jelentős piaci erőfĂślĂŠnnyel rendelkezik a nagykereskedői piacon, mivel a hazĂĄnkban megtermelt ĂĄram tĂśbb mint 70 szĂĄzalĂŠkĂĄt kĂśtĂśtte le. A hivatal ugyanakkor 40 szĂĄzalĂŠk alĂĄ szorĂ­totta az MVM piaci rĂŠszesedĂŠsĂŠt. Ennek jelentős rĂŠszĂŠt azonban mĂĄr letudta azzal a tĂĄrsasĂĄg, hogy felbontotta mĂŠg rendezetlen hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠseit az AES Tisza ĂŠs a Dunamenti Erőművekkel.

MĂĄrtha Imre, az MVM vezĂŠrigazgatĂłja az aukciĂł előtt visszalĂŠpĂŠskĂŠnt emlegette a MEH ĂĄltal kijelĂślt szabĂĄlyokat, mivel mint fogalmazott: nem a kereslet ĂŠs kĂ­nĂĄlat viszonya, hanem a hatĂłsĂĄg szabta meg az ĂĄrakat az egyĂŠbkĂŠnt liberalizĂĄlt piacon.

Az MVM 2009. első negyedĂŠben tovĂĄbbi 1 terawattĂłrĂĄnyi ĂĄramot ĂŠrtĂŠkesĂ­t majd aukciĂł keretĂŠben a jĂśvő ĂŠv tovĂĄbbi hĂĄrom negyedĂŠre.