close
Gázálom
Blog - Egyéb - Gáz

Gázálom

JĂł lenne lĂŠtrehozni egy OPEC mĂłdjĂĄra műkĂśdő gĂĄzkartellt, ĂŠrtenek egyet a zuhanĂł olaj ĂŠs Ă­gy gĂĄzĂĄrak sĂşjtotta termelők, ĂĄm azt is lĂĄtjĂĄk, hogy a gĂĄzpiac ĂŠs a gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄs sajĂĄtossĂĄgai miatt vajmi kevĂŠs esĂŠlye van a hatĂŠkony szervezet lĂŠtrehozĂĄsĂĄnak. OroszorszĂĄg, IrĂĄn ĂŠs Katar mindazonĂĄltal felĂŠlesztette az importőr orszĂĄgok aggodalmĂĄt a “GĂĄz G3” lĂŠtrehozĂĄsĂĄval, ĂŠs a kartell ĂşjbĂłli felemlegetĂŠsĂŠvel. 

ÚjbĂłl felborzolta az uniĂłs kedĂŠlyeket a gĂĄzkartell lĂŠtrehozĂĄsĂĄnak a veszĂŠlye. A napokban OroszorszĂĄg, Katar ĂŠs IrĂĄn illetĂŠkesei G3-nak nevezett „gĂĄzcsĂşcsot” tartottak ugyanis TeherĂĄnban. A vilĂĄg gĂĄzkĂŠszletĂŠnek 60 szĂĄzalĂŠkĂĄt ellenőrző hĂĄrom orszĂĄg cĂŠlja a gĂĄz-OPEC nĂŠven ismert szerveződĂŠs megtĂĄmogatĂĄsa. A majdani kartell alapjait a MoszkvĂĄban hamarosan Ăşjra ĂźlĂŠsező GĂĄz-exportĂĄlĂł orszĂĄgok FĂłruma – angol nyelvű rĂśvidĂ­tett elnevezĂŠse alapjĂĄn a GECF – adja. A Gazprom kĂśzlemĂŠnye szerint a GĂĄz G3-as csoport a vilĂĄg stabil ĂŠs megbĂ­zhatĂł gĂĄzellĂĄtĂĄsĂĄn dolgozik. A teherĂĄni talĂĄlkozĂłn az orosz cĂŠget Alekszej Miller vezĂŠrigazgatĂł kĂŠpviselte, irĂĄni tĂĄrgyalĂłpartnere Gholamhossein Nozari olajminiszter, a katari pedig Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah miniszterelnĂśk-helyettes volt, utĂłbbi Katar energia ĂŠs ipari minisztere is. 

A GĂĄz G3 tagjai Ăśssze kĂ­vĂĄnnak ĂĄllni egyes projektekre, a munkĂĄt egy e cĂŠlra lĂŠtrehozandĂł bizottsĂĄg koordinĂĄlja majd. VĂĄrhatĂłan alapĂ­tanak egy energia szakĂŠrtői ĂŠs szakĂşjsĂĄgĂ­rĂłi klubot is, Energy Pole nĂŠven. 

A gĂĄz-OPEC megalakĂ­tĂĄsĂĄnak Ăśtlete legalĂĄbb 1980-ig ĂŠvekig vezethető vissza. Akkor nĂŠhĂĄny gĂĄzexportĂĄlĂł orszĂĄg, kĂśztĂźk az OPEC-tag AlgĂŠria, MexikĂł ĂŠs Hollandia is felvetette, hogy kĂśzĂśsen kellene fellĂŠpni a gĂĄzĂĄrak felemelĂŠse ĂŠrdekĂŠben. A mostani előkĂŠszĂźletek azonban jobban aggasztjĂĄk a nyugati kormĂĄnyokat, mert – mint egy orosz internetes lap rĂĄmutat -, a szerveződĂŠs aktĂ­v rĂŠszese lenne a vilĂĄg legnagyobb ĂŠs mĂĄsodik legnagyobb gĂĄztermelője, OroszorszĂĄg ĂŠs IrĂĄn is. Igaz, oktĂłber elejĂŠn AnasztĂĄzia Ivanova, a Gazprom szĂłvivője azt mondta, hogy cĂŠgĂŠt egy OPEC-hez hasonlĂł struktĂşra nem ĂŠrdekli, mert az a gĂĄzpiacon nem lenne hatĂŠkony. MĂĄs sajĂĄtossĂĄgai vannak a gĂĄz termelĂŠsĂŠnek ĂŠs szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄnak, mint az olajĂŠnak ĂŠs nehĂŠz lenne a gĂĄzĂĄrakat ellenőrzĂŠse is egy szĂŠtdarabolĂłdott ĂŠs regionĂĄlis rĂŠszekből ĂĄllĂł piacon. A szĂĄllĂ­tĂĄs mĂłdja meglehetősen rugalmatlan, szemben cseppfolyĂłs formĂĄban tĂśrtĂŠnő szĂĄllĂ­tĂĄsĂŠval. (Az LNG-tanker a tengereken bĂĄrhovĂĄ eljut, a vezetĂŠkes gĂĄz viszont csak a cső vĂŠgpontjĂĄra, illetve leĂĄgazĂĄsaira.) 

A szĂłvivő szerint eladĂł ĂŠs vevő szĂĄmĂĄra tovĂĄbbra is egyarĂĄnt a hosszĂş tĂĄvĂş, tĂśbb ĂŠvtizedre szĂłlĂł szĂĄllĂ­tĂĄsi szerződĂŠsek a legelőnyĂśsebbek. Így ugyanis garancia van az ĂłriĂĄsi beruhĂĄzĂĄsok megtĂŠrĂźlĂŠsĂŠre ĂŠs a biztos ellĂĄtĂĄsra, a gĂĄz ĂĄra pedig kevĂŠsbĂŠ fontos tĂŠnyező. Ám ĂŠppen ez ĂĄll amĂśgĂśtt, hogy a gĂĄz soha nem lesz olyan likvid ĂĄrucikk, mint az olaj, ĂŠs ezĂŠrt nem tudna eredmĂŠnyesen műkĂśdni a gĂĄzpiacon egy OPEC-hez hasonlĂł szervezet. 

A likvidnek tekinthető LNG-piac meglehetősen kicsit az olajĂŠval Ăśsszevetve. RĂĄadĂĄsul a legtĂśbb LNG kereskedő is hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠs alapjĂĄn szĂĄllĂ­t a vevőjĂŠnek, tĂśbbnyire az olaj ĂĄrĂĄhoz kĂśtĂśtt ĂĄron. Ahhoz tehĂĄt, hogy a gĂĄzkartell ĂśnĂĄllĂłan műkĂśdjĂśn, a gĂĄzĂĄr kĂŠpzĂŠsben szakĂ­tani kellene az olaj ĂĄrĂĄhoz valĂł kĂśtĂśttsĂŠggel. Át kellene ĂĄllni a cseppfolyĂłs formĂĄban valĂł szĂĄllĂ­tĂĄsra is, ennek azonban hatalmas a beruhĂĄzĂĄsigĂŠnye. A vilĂĄgon jelenleg 18 orszĂĄg rendelkezik LNG tartĂĄlyhajĂł fogadĂł kikĂśtővel, de ez kevĂŠs ahhoz, hogy a termĂŠk globĂĄlis piacĂĄrĂłl lehessen beszĂŠlni. OroszorszĂĄgnak ĂŠs IrĂĄnnak egyelőre nincs is LNG kĂźldő terminĂĄlja, ĂŠs Katarnak is csak egy. 

A gĂĄzimporttĂłl erősen fĂźggő EurĂłpa ĂŠlesen ellenzi a kartell lĂŠtrehozĂĄsĂĄnak gondolatĂĄt. A napokban Ferran Tarradellas Espuny uniĂłs szĂłvivő kĂśzĂślte, hogy „az EurĂłpai BizottsĂĄg Ăşgy ĂŠrzi, hogy az energiaellĂĄtĂĄs kikerĂźl a szabad piacra.” Egy ilyen szerveződĂŠsnek vajmi kevĂŠs hatĂĄsa lenne az orosz lap szerint az EgyesĂźlt Államokra, hiszen az USA gyakorlatilag nem importĂĄl gĂĄzt.

A kartell tovĂĄbbi problĂŠmĂĄja, hogy mĂĄs-mĂĄs a kĂźlĂśnbĂśző termelők piaca ĂŠs annak kereslete. Nem csak globĂĄlis piac nem lĂŠtezik, de eurĂłpai sem. Így azutĂĄn nincs globĂĄlis gĂĄzĂĄr sem, csak hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠsekben rĂśgzĂ­tett egyedi megĂĄllapodĂĄsok lĂŠteznek. Az esetleges kartell Ă­gy nem tudnĂĄ befolyĂĄsolni az ĂĄrakat, termelĂŠse visszafogĂĄsĂĄval. Az eladĂłk csĂśkkenthetik persze a szĂĄllĂ­tĂĄsukat, de ezzel sajĂĄt bevĂŠtelĂźket is megkurtĂ­tjĂĄk. 

Az eurĂłpai gĂĄzĂĄrak az olaj ĂŠs a petrolkĂŠmiai termĂŠkek ĂĄrain alapulnak, vagyis olyasmiken, amikre a gĂĄztermelőknek nincs rĂĄhatĂĄsa. A hĂĄrom fenti orszĂĄg problĂŠmĂĄja persze ĂŠrthető, hiszen a nyĂĄri csĂşcs utĂĄn mostanra a felĂŠre estek az olajĂĄrak, s vele zuhantak a gĂĄzĂĄrak is. IrĂĄnnak egyĂŠbkĂŠnt erősebb ĂŠrdeke fűződik az ĂśsszefogĂĄshoz, mint OroszorszĂĄgnak. Az orosz piac ugyanis jĂłl megalapozott ĂŠs bővĂźl. A Gazprom eurĂłpai szĂĄllĂ­tĂĄsai a kĂśvetkező ĂŠvtizedre mĂĄr le vannak kĂśtve, IrĂĄn gĂĄzipara viszont szervezetlen annak ellenĂŠre, hogy az orszĂĄgnak hatalmas kĂŠszletei vannak. Így mĂŠg egyes sajĂĄt exportkĂśtelezettsĂŠgeit is tĂźrkmĂŠn gĂĄzzal teljesĂ­ti.