close
A vártnál alacsonyabb lehet az ipari áram drágulása
Áram - Egyéb

A vártnál alacsonyabb lehet az ipari áram drágulása

JĂśvőre az ideinĂŠl valĂłszĂ­nűleg tĂśbbet kell fizetniĂźk az ĂĄramĂŠrt a nagyobb cĂŠgeknek, de a drĂĄgulĂĄs a vĂĄrt szint alatt marad – derĂźlt ki a Magyar Villamos Művek tegnap kezdődĂśtt, ĂĄm informatikai hiba miatt fĂŠlbeszakadt ĂĄrverĂŠsĂŠn -Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A kĂśzponti ĂĄram-nagykereskedelmet vĂŠgző, ĂĄllami MVM ĂŠpĂźletĂŠben tegnap zajlott le a nagyobb cĂŠges fogyasztĂłk jĂśvő ĂŠvi ĂĄramĂĄrait eldĂśntő kĂśzponti ĂĄrverĂŠs első fordulĂłja. A licit dĂŠlutĂĄn informatikai hiba miatt fĂŠlbeszakadt. Így az MVM ĂĄltal felkĂ­nĂĄlt, az orszĂĄgos ĂĄrammennyisĂŠg 15 szĂĄzalĂŠkĂĄt jelentő 5,6 terawattĂłra ĂĄramnak egyelőre csak a negyede kelt el.

Tringer Ágoston, az MVM szĂłvivője Ăşgy fogalmazott: az ĂĄrverĂŠsi szabĂĄlyzat szerint, ha egy ĂĄramtermĂŠkre a tervezett napon bĂĄrmi okbĂłl nem folytathatĂł le a licit, az egyenlő, vĂĄltozatlan feltĂŠtelekkel a kĂśvetkező napon folytathatĂł.

A maradĂŠk ĂĄramra az eredeti szabĂĄlyok szerint is ma folytatĂłdna az ĂĄrverĂŠs, de egĂŠszen mĂĄs vevők szĂĄmĂĄra. MĂ­g az első kĂśrben csak vĂŠgfogyasztĂłk ĂŠs megbĂ­zottjaik licitĂĄlhatnak, a mĂĄsodikban bĂĄrmelyik hazai ĂĄramkereskedő indulhat. Ma ezt az eredetileg tervezett ĂĄrverĂŠst is megtartjĂĄk, az első kĂśr befejezte utĂĄn.

A tavaly Ăłta jelentősen megvĂĄltozott szabĂĄlyok alapjĂĄn idĂŠn a Magyar Energia Hivatal (MEH) előre megszabta azt az ĂĄrmaximumot, ameddig az ĂĄrverĂŠs elmehet. Ez a tavaly kialakult 2008-as ĂĄraknĂĄl szakĂŠrtői becslĂŠsek szerint mintegy 20 szĂĄzalĂŠkkal magasabb. Tegnap viszont az ĂĄrak nem ĂŠrtĂŠk el a megszabott plafont. Tringer erről annyit mondott: “az MVM tartja az ĂĄrsapka alatti szintet”.

Az első szakĂŠrtői ĂŠrtĂŠkelĂŠsek szerint a tompĂ­tottabb ĂĄrnĂśvekedĂŠs a nemzetkĂśzi olajĂĄr csĂśkkenĂŠsĂŠvel fĂźgg Ăśssze. A hazai ĂĄrampiac szĂĄmĂĄra irĂĄnyadĂł lipcsei tőzsdĂŠn ugyanis csĂśkkennek az ĂĄrak. Akkor, amikor a MEH a mostani ĂĄrverĂŠs szĂĄmĂĄra megszabta az ĂĄrsapkĂĄt, ennĂŠl magasabb nemzetkĂśzi energiaĂĄrakkal kalkulĂĄlt. Az ĂĄrakat emeli viszont a gyengĂŠbb forint ĂŠs a gyĂŠr tĂŠrsĂŠgi ĂĄramkĂ­nĂĄlat.

Az MVM-ĂĄrverĂŠs csak ĂĄttĂŠtelesen befolyĂĄsolja majd a lakossĂĄg, a kĂśzintĂŠzmĂŠnyek ĂŠs a kis cĂŠgek (egyĂźttvĂŠve: a “vĂŠdett fogyasztĂłk”) jĂśvő ĂŠvi ĂĄramĂĄrait. EsetĂźkben ugyanis az ĂĄrverĂŠsnĂŠl kevĂŠsbĂŠ nyilvĂĄnosan, annak figyelembevĂŠtelĂŠvel, erős kormĂĄnyzati befolyĂĄs mellett ĂĄllapĂ­tjĂĄk meg a tarifĂĄkat. Azok feltehetőleg az ĂĄrverĂŠsen tapasztalt emelkedĂŠs alatt vĂĄrhatĂłk.

A licitet megelőző tĂĄjĂŠkoztatĂłn MĂĄrtha Imre, az MVM vezĂŠrigazgatĂłja megjegyezte: korĂĄbban nem gondoltĂĄk volna, hogy 2009-re egy olyan ĂĄrverĂŠst kell rendezniĂźk, ahol az ĂĄrat nem a kereslet-kĂ­nĂĄlat alakĂ­tja, hanem egy ĂĄrsapka előre megszabja azokat. EmĂśgĂśtt uniĂłs folyamatokat lĂĄt: a kormĂĄnyok azĂŠrt igyekeznek lenyomni az ĂĄram ĂĄrĂĄt, hogy az ebből előĂĄllĂ­tott termĂŠkek versenykĂŠpesek maradjanak mĂĄs kontinensek ĂĄruival. A MEH “durvĂĄn beavatkozott a piaci folyamatokba, az MVM kĂĄrĂĄra, az ĂśnĂśk ĂŠrdekĂŠben, amit az MVM tudomĂĄsul vesz” – fogalmazott. VĂŠgĂźl az ĂĄrverĂŠs rĂŠsztvevőinek problĂŠmamentes lebonyolĂ­tĂĄst kĂ­vĂĄnt – ez a jelek szerint vĂŠgĂźl nem teljesen valĂłsult meg.