close
Forintesés ellenére csökken a benzinár
Egyéb - Olaj

Forintesés ellenére csökken a benzinár

HolnaptĂłl a benzin hĂĄrom forinttal lesz olcsĂłbb, Ă­gy literenkĂŠnti kĂśzĂŠpĂĄra 272 forint kĂśrĂźl vĂĄrhatĂł – ĂŠrtesĂźlt lapunk piaci forrĂĄsbĂłl. A gĂĄzolaj kĂŠt forinttal lesz olcsĂłbb, Ă­gy az 295 forintot kĂłstĂĄlhat. A nagykereskedelmet vĂŠgző Mol rendkĂ­vĂźl szĂŠlsősĂŠges piaci hatĂĄsok kĂśzepette dĂśntĂśtt Ă­gy. A mĂşlt hĂŠten a forint egyrĂŠszt olyan tĂśrtĂŠnelmi mĂŠlypontra sĂźllyedt a dollĂĄrral szemben, ĂŠs ez a szakĂŠrtők szerint ĂśnmagĂĄban mintegy 10 forintos ĂźzemanyagĂĄr-emelĂŠst tett volna szĂźksĂŠgessĂŠ – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Ám a nyersolajĂĄrak -, illetve az azt kĂśvető termĂŠkĂĄrak – a mĂşlt hĂŠten mĂŠg jobban csĂśkkentek. Ha a forint nem rogyott volna meg, a hĂŠten kĂŠt szĂĄmjegyű lehetett volna a benzinĂĄresĂŠs. A kĂŠt hatĂĄs eredőjekĂŠnt jĂśtt ki a szerĂŠnynek mondhatĂł olcsĂłbbodĂĄs.

Az ĂŠv elejĂŠtől tartĂł ĂĄrgrafikonok lĂĄttĂĄn a kĂźlső szemlĂŠlő azt is gondolhatnĂĄ, hogy a forint ĂĄrfolyama a nyersolajĂŠtĂłl fĂźgg. LegalĂĄbbis, amikor az olaj drĂĄgul, a forint erősĂśdik, ĂŠs viszont. A kĂŠt ĂĄrgrafikon a 150-es forint/dollĂĄr illetve dollĂĄr/hordĂł ĂŠrtĂŠknĂŠl meghĂşzott tengely mentĂŠn szinte teljesen szimmetrikus. Ez persze nem a forint, hanem a dollĂĄr ĂŠs az olaj kĂśzĂśtti, hasonlĂł kapcsolattal magyarĂĄzhatĂł.

A hazai fizetőeszkĂśz ilyen szĂŠlsősĂŠges ĂĄringadozĂĄsai kĂśzepette ĂŠrdemes azt is megvizsgĂĄlni, hogy a forint gyengĂźlĂŠse mennyit tompĂ­t a nyersolajĂĄr-zuhanĂĄs hatĂĄsĂĄn. A hordĂłnkĂŠnti Brent-ĂĄrat az adott napi forintkurzussal felszorozva azt tapasztalhatjuk, hogy – noha a Mol nem a nyersolaj, hanem a nemzetkĂśzi vĂŠgtermĂŠkĂĄrakat igyekszik kĂśvetni – a cĂŠg az elmĂşlt hetekben ennĂŠl nagyobb mĂŠrtĂŠkben is csĂśkkenthetett volna tarifĂĄin.