close
Irán: türkmenisztáni, pakisztáni és szerbiai kapcsolatokban
Egyéb - Gáz

Irán: türkmenisztáni, pakisztáni és szerbiai kapcsolatokban

IrĂĄn jĂśvőre a mostaninĂĄl tĂśbb tĂźrkmĂŠn gĂĄzt vĂĄsĂĄrol, de a vĂŠgleges ĂĄrrĂłl mĂŠg mindig nem hatĂĄroztak. A tĂźrkmĂŠnek beszĂĄllnĂĄnak az irĂĄni gĂĄziparba, a perzsa ĂĄllam ekĂśzben pakisztĂĄni, sőt szerbiai kapcsolatai erősĂ­tĂŠsĂŠre is tĂśrekszik. Olajminisztere attĂłl tart, hogy nem lesz elĂŠg az OPEC most elhatĂĄrozott kvĂłtacsĂśkkentĂŠse az olajĂĄrak kellő szinten tartĂĄsĂĄra. Decemberben azonban Ăşjra ĂśsszeĂźl a kartell, s tovĂĄbbi termelĂŠsvisszafogĂĄsrĂłl hatĂĄrozhat.

A vilĂĄg mĂĄsodik legnagyobb gĂĄzkĂŠszletĂŠvel rendelkező IrĂĄn tovĂĄbbra is importra szorul. Az orszĂĄg ĂŠszaki rĂŠszeit nem tudja ellĂĄtni sajĂĄt termelĂŠsű gĂĄzzal, hiĂĄnyzik hozzĂĄ az infrastruktĂşra. Évről ĂŠvre TĂźrkmenisztĂĄntĂłl vĂĄsĂĄrol, az erről szĂłlĂł idei tĂĄrgyalĂĄsokra a hĂŠt elejĂŠn utazott el a tĂźrkmĂŠn fővĂĄrosba az orszĂĄg olajminisztere. Golam Hosszein Nozari magas rangĂş tisztviselőkből ĂĄllĂł kĂźldĂśttsĂŠget vezetett. Vele ment Szejed Reza Kaszaeizadeh, a Nemzeti IrĂĄni GĂĄzexport TĂĄrsasĂĄg első embere is. A megbeszĂŠlĂŠseinek fő cĂŠlja tehĂĄt az volt, hogy a tĂźrkmĂŠn olajminiszterrel vĂŠglegesĂ­tsĂŠk a 2009-es gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi szerződĂŠst, jelenti az irĂĄni FĂĄrszi HĂ­rĂźgynĂśksĂŠg. A legkĂŠnyesebb kĂŠrdĂŠsnek a gĂĄz ĂĄra Ă­gĂŠrkezett. 

A lĂĄtogatĂĄs első napjĂĄn Nozari a tĂźrkmĂŠn elnĂśkkel, Gurbanguli Berdimuhamedovval talĂĄlkozott Asgabatban. Az energiaipar kĂźlĂśnbĂśző terĂźletein erősĂ­tettĂŠk meg kĂŠtoldalĂş megĂĄllapodĂĄsaikat. 

„IrĂĄn jelenleg napi 25 milliĂł kĂśbmĂŠter tĂźrkmĂŠn gĂĄzt vĂĄsĂĄrol, a mennyisĂŠg hamarosan 30 milliĂłra nő a most szĂźletett egyezsĂŠg alapjĂĄn”, nyilatkozott IrĂĄn tĂźrkmenisztĂĄni nagykĂśvete, Reza Forqani. Elmondta, hogy meghatĂĄroztak egy ĂĄrkĂŠpletet is, amelynek alapjĂĄn remĂŠlhetőleg december 1-ig megszĂźletik a vĂŠgső gĂĄzszerződĂŠs is. Ezzel megelőzhető, hogy a tĂŠli időszakban zavarok legyenek IrĂĄn gĂĄzellĂĄtĂĄsĂĄban. (Mint beszĂĄmoltunk, az elmĂşlt tĂŠlen TĂźrkmenisztĂĄn egy időre leĂĄllĂ­totta irĂĄni exportjĂĄt, arra hivatkozva, hogy a nagy hideg miatt nem tud szĂĄllĂ­tani. Így azonban IrĂĄn sem tudta teljesĂ­teni exportkĂśtelezettsĂŠgĂŠt egĂŠszen addig, amĂ­g OroszorszĂĄg a segĂ­tsĂŠgĂŠre nem sietett egy soron kĂ­vĂźli szĂĄllĂ­tĂĄssal.) A nagykĂśvet kĂśzĂślte mĂŠg, hogy IrĂĄn a tĂĄrgyalĂĄsokon jĂłvĂĄhagyott nĂŠhĂĄny tĂźrkmĂŠn olaj ĂŠs gĂĄzprojektet. RĂŠszleteket nem mondott, de nyilvĂĄn irĂĄni terĂźleteken indĂ­tandĂł munkĂĄrĂłl van szĂł. 

Az elmĂşlt napok mĂĄs szempontbĂłl is az energia jegyĂŠben teltek IrĂĄnban. Az orszĂĄg a csĂśkkenő olajĂĄrak hatĂĄsa miatt aggĂłdik, pakisztĂĄni kapcsolatait erősĂ­tette, szerbiai befektetĂŠsi lehetősĂŠgeket keresett, sőt, Rotterdamban irĂĄni kulturĂĄlis kĂśzpontot is nyitott. Az iszlĂĄm kĂśztĂĄrsasĂĄg attĂłl tart, hogy az OPEC olajkartell mĂşlt heti kvĂłtacsĂśkkentĂŠse nem lesz elĂŠg ahhoz, hogy a termelő orszĂĄgok ĂĄltal elvĂĄrt szinten tartsa az olajĂĄrakat. HĂŠtfőn hordĂłnkĂŠnt 62 dollĂĄrra, azaz 17 havi mĂŠlysĂŠgbe esett a jegyzĂŠs, azt mutatva, hogy a befektetők a vilĂĄggazdasĂĄgi fejlődĂŠs lassulĂĄsĂĄra szĂĄmĂ­tanak. Az EgyesĂźlt Államokban csĂśkkent a kereslet, a pĂŠnzĂźgyi vĂĄlsĂĄg ĂłvatossĂĄ tette a piacokat. A 12 tagĂş kartell Ăşgy szĂĄmol, hogy 80 dollĂĄros ĂĄr mellett nyeresĂŠges szĂĄmĂĄra az olaj termelĂŠse. Az alacsony olajĂĄrak komoly kĂĄrokat okozhatnak az irĂĄni olajiparnak. El is akadhatnak a kapacitĂĄsbővĂ­tő projektek Golamhossein Nozari szerint. Ha a napi mĂĄsfĂŠl milliĂł hordĂłs szűkĂ­tĂŠs valĂłban hatĂĄstalan lesz, tovĂĄbbi csĂśkkentĂŠsre lesz szĂźksĂŠg, mondta IrĂĄn OPEC kĂŠpviselője, aki kormĂĄnyzĂłi rangban tĂślti be a tisztsĂŠget. Az ĂĄr felfelĂŠ kĂŠnyszerĂ­tĂŠsĂŠre a kartell december 17-i algĂŠriai talĂĄlkozĂłjĂĄn lesz lehetősĂŠg Mohammad Ali Katibi szerint. 

Mahmud Ahmadinedzsad irĂĄni elnĂśk hangsĂşlyozta a PakisztĂĄn megbĂ­zĂłlevelĂŠt ĂĄtadĂł Ăşj irĂĄni nagykĂśvetĂŠnek, hogy orszĂĄgĂĄt speciĂĄlis szĂĄlak fűzik a pakisztĂĄni olaj-, gĂĄz ĂŠs villamos energia iparhoz. Muhammad Bux Abbaszi szombaton tett bemutatkozĂł lĂĄtogatĂĄst tett az elnĂśknĂŠl. Ahmadinedzsad elmondta, hogy IrĂĄn ki is szeretnĂŠ bővĂ­teni pakisztĂĄni gĂĄz-, olaj- ĂŠs villamos energia ipari tevĂŠkenysĂŠgĂŠt, de orszĂĄga kormĂĄnya ĂĄltalĂĄban vĂŠve is a kĂŠt orszĂĄg gazdasĂĄgi ĂŠs kereskedelmi kapcsolatai erősĂ­tĂŠsĂŠt szorgalmazza. Mindennek Ăşj lehetősĂŠget nyit, ha mielőbb ĂĄtadjĂĄk a kĂŠt orszĂĄg kĂśzĂśtt tervezett gĂĄzvezetĂŠket. 

Az irĂĄni kereskedelmi, ipari ĂŠs bĂĄnyĂĄszati kamara kĂźldĂśttsĂŠge, Mohammad Nahavandian kamarai elnĂśk vezetĂŠsĂŠvel BelgrĂĄdban vett rĂŠszt egy konferenciĂĄn, amelyen az ottani befektetĂŠsi ĂŠs gazdasĂĄgi lehetősĂŠgeket mutattĂĄk be. Az irĂĄniak helyi iparvĂĄllalatok ĂŠs kereskedőcĂŠgek vezetőivel tĂĄrgyaltak, a kĂŠt orszĂĄg gazdasĂĄgi kapcsolatainak erősĂ­tĂŠse cĂŠljĂĄbĂłl.