close
Atomenergia: Brüsszel még egyszer átgondolja
Atom - Egyéb

Atomenergia: Brüsszel még egyszer átgondolja

A belga kabinet 2012. július 5-én döntött az atomerőművek leállításával kapcsolatos tervek felülvizsgálatáról. Eszerint a Doel-1 és -2 blokkot 2015-ben leállítják, de meghosszabbítják a Tihange-1 üzemidejét.

A belga szövetségi kormány tagjai támogatták Melchior Wathelet energetikai miniszter javaslatait, miszerint 2015-ben leállítják a 433 megawattos Doel-1 és -2 blokkokat, de tíz évvel, 2025-ig meghosszabbítják a 962 megawattos Tihange-1 üzemidejét.

A kormány tagjai abban is megállapodtak, hogy eltörlik az atomerőművek leállításáról 2003-ban hozott törvény záradékát, mely lehetővé tette volna a leállítás elhalasztását egy végrehajtási rendelettel. Ha a javaslatokat megszavazza a parlament is, az ország mind a hét atomerőművi blokkját le kell állítani 2025-ig – írta a NucNet.

Wathelet miniszter szóvivője elmondta, a Doel-1 és -2 blokkokat 2015 áprilisában, a Doel-3 és -4 blokkokat 2025-ben állítják le. A Tihange-1 és -3 blokk 2025-ben, míg a Tihange-2 2023-ban áll le. A korábbi tervek szerint a Doel-1 és-2 blokkokat 2016. áprilisban állították volna le.

Wathelet javaslata szerint 500 millió eurós állami befektetés szükséges a Tihange-1 modernizálására. Azonban az energetikai minisztérium szóvivője szerint egyelőre nem ismert a pontos összeg.

Az Electrabel nyilatkozata szerint a határozat nem felel meg a belga kormány, az Electrabel és anyavállalata, a GDF Suez által 2009-ben aláírt megállapodásnak. Ezen megállapodások szerint a Doel-1, a Doel-2 és a Tihange-1 üzemidejét 10 évvel meg kell hosszabbítani.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.