close
Oroszok az azeri-türkmén konfliktus mögött?
Egyéb - Gáz

Oroszok az azeri-türkmén konfliktus mögött?

Azerbajdzsán és Türkmenisztán még mindig a vitás kaszpi-tengeri lelőhely tulajdonjogával van elfogalva, Oroszországnak pedig érdekében áll a konfliktus kiéleződése, szívesen válna nevető harmadikká.

Mint arról a múlt héten beszámoltunk, kiújult a konfliktus a türkménül Kjapaznak, azeriül Szerdárnak hívott mező körül, miután Türkmenisztán geológiai méréseket végzett ott. A tesztelő szerint felségvizein belül maradt, Azerbajdzsán szerint azonban megsértette azt a 2008-as megállapodásukat, amely szerint egyikük sem nyúl hozzá a készletekhez, amíg a tulajdonjogok nem tisztázottak. A Kjapaz/Szerdár vélhetően legalább 50 millió tonna olajat rejt.

Az esetet követően a Türkmenisztánnak kellett figyelmeztetnie egy azeri tankert, amely tudományos munkálatok okán túlságosan közel áll meg egy türkmén olajfúrótoronyhoz. Pár nappal ezelőtt egy újabb hasonló konfliktus után Türkmenisztán azzal fenyegetett, hogy nemzetközi szintre viszi a vitát, ezután viszont a két ország vezetői megegyezte abban, hogy inkább egymás közt folytatják a vitát. Megfigyelők azonban nem fűznek túl sok reményt a párbeszéd eredményességéhez, hiszen a konfliktus 15 éve, a Szovjetunió felbomlása óta tart. Ez alkalommal viszont tényleg jó lenne megegyezni, mert az EU-val 2012 végéig születne meg a Transz-Kaszpi vezetékről szóló döntés. A Kjapaz/Szerdáron kívül még két hasonló státuszú mező is szolgáltatna gázt a vezetéknek, az Omar/Azeri és az Oszmán/Csirag. Ez utóbbi kettőn egy, a Britih Petrol által vezetett konzorcium már termel, igen jó eredménnyel. A becsült tartalékuk összesen 620 millió tonna körül van.

Oroszország a kezdetektől fogva ellenzi a Transz-Kaszpi vezeték ötletét, lévén, megvalósulásával az Európát ellátó gáznagyhatalom kisebb ráhatással lenne a piacra. Egy júniusban tartott energiakonferencián Szergej Lavrov kijelentette, az EU nem ösztönözheti a projektet anélkül, hogy számításba venné az orosz érdekeket. Moszkva szerint érdeke például a beruházás körüli jogi és környezetvédelmi szabályozás. Ezen felül, bár ez a török vezetéstől hangzott el, egy másik új vezeték, a Transz-Anatóliai segítségével Ankara nagyjából 12 százalékkal olcsóbb, kaszpi gázhoz juthatna az orosznál, az ár pedig a Transz-Kaszpi révén még ennél is lejjebb eshet. Arasztun Oruilu azeri elemző szerint Oroszország minden meg fog tenni, hogy megakadályozza a projektet és mind Bakuban, mind Asgabatban élni fog összeköttetéseivel. Ilham Alijev azeri energiaminiszter még a múlt hónap végén jegyezte meg, hogy egy bizonyos kívülálló érdekelt a vitás mező feletti konfliktus kiéleződésében és megpróbálják lerombolni azt a munkát amit eddig elértek Türkmenisztánnal.