close
Emberi mulasztás miatt robbant Fukusima
Atom - Egyéb

Emberi mulasztás miatt robbant Fukusima

A Fukushima-Daiichi atomerőműben bekövetkezett balesetet az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Company (Tepco), a hatóságok és a kormány által elkövetett „számos hiba és szándékos gondatlanság” eredményezte, állapította meg egy japán parlamenti vizsgálat.

Kijosi Kurokava, a Japán Tudományos Tanács korábbi elnöke és a balesetet vizsgáló független parlamenti bizottság elnöke kijelentette: ugyan a 2011. márciusi balesetet a „katasztrofális események” váltották ki, a Fukushima-Daiichi későbbi balesetét nem lehet természeti katasztrófának tekinteni. „Ez alapvetően egy ember által okozott katasztrófa, melyet előre lehetett és kellett volna látni, és meg kellett volna akadályozni.”

A parlamentnek benyújtott jelentés szerint a katasztrófát „a japán kultúra meggyökeresedett szokásai” okozták.

A Fukushima atomerőműben bekövetkezett baleset a kormány, a hatóságok és a Tepco közötti összejátszás, valamint a köztük lévő irányítás hiányának eredménye – olvasható a bizottság 641 oldalas jelentésének angol nyelvű összefoglalójában.

A hatóságok vonakodtak elfogadni a nemzetközi biztonsági előírásokat, pedig ezek segíthettek volna megakadályozni a katasztrófát.

A bizottság megállapította, hogy a baleset kiváltó okai a szervezeti és hatósági rendszerek, amelyek támogatják a hibás döntéseket és intézkedéseket. A baleset közvetlen okai előre láthatóak voltak, de a Fukushima-Daiichi atomerőmű képtelen volt ellenállni a földrengésnek és szökőárnak, mely azon a napon sújtotta. Az üzemeltető (Tepco), a hatóságok (Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség – NISA; Nukleáris Biztonsági Bizottság – NSC) és a kormánynak az atomenergia alkalmazását támogató szervezete (METI) nem fejlesztették megfelelően a legalapvetőbb biztonsági követelményeket.

A jelentés kiemelte a NISA és a Tepco közötti összejátszást a baleset előtt. Eszerint a NISA azt közölte a Tepco-val, hogy nem kell felkészülni egy teljes feszültségkiesésre, mert annak kicsi a valószínűsége és egyéb intézkedések érvényesek. A NISA azt kérte az üzemeltetőtől, hogy írjon egy jelentést annak indoklására, hogy miért nincs szükség ennek figyelembe vételére.

Forrás: NucNet


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.