close
Árat emel a KazMunaiGaz
Egyéb - Gáz

Árat emel a KazMunaiGaz

DrĂĄgĂĄbban adja 2009-től a gĂĄzĂĄt a kĂźlfĂśldieknek a kazah ĂĄllami gĂĄzipari tĂĄrsasĂĄg, ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnt 309 dollĂĄrra kell szĂĄmĂ­tani.

A kazah ĂĄllami KazMunaiGas energiaipari tĂĄrsasĂĄg kĂśzĂślte, hogy 2009-től 70 szĂĄzalĂŠkkal nĂśveli exportĂĄrait. Ez első lĂŠpĂŠsben azt jelenti, hogy orosz vevője fizet majd tĂśbbet, hiszen a kazah gĂĄzt alapvetően a Gazprom vĂĄsĂĄrolja. EmlĂŠkezetes, hogy az orosz gĂĄzĂłriĂĄs mĂĄr megĂĄllapodott a kĂśzĂŠp-ĂĄzsiai eladĂłkkal, hogy jĂśvőre tĂśbbet fizet nekik a gĂĄzĂŠrt, ĂĄm az Ăşj ĂĄrak nagysĂĄgĂĄt nem kĂśzĂśltĂŠk. Annyi tudhatĂł rĂłluk, hogy azok kĂśzelĂ­tenek majd az eurĂłpai ĂĄrakhoz, rĂĄadĂĄsul Ăşgy, hogy a szĂĄllĂ­tĂĄsi ĂŠs mĂĄs kĂśltsĂŠgek mĂŠg nem is lesznek bennĂźk.

A Reuters kiemeli, hogy termĂŠszetesen UkrajnĂĄnak is tĂśbbet kell majd fizetnie a kazah gĂĄzĂŠrt. A Gazprom ma ĂĄtlagosan 378 dollĂĄrt kĂŠr eurĂłpai vevőitől (MagyarorszĂĄgra mĂĄr kĂśzel 400 dollĂĄrĂŠrt szĂĄllĂ­t – a szerk.), UkrajnĂĄnak viszont csak 179,50 dollĂĄrjĂĄba kerĂźl ezer kĂśbmĂŠter kĂśzĂŠp-ĂĄzsiai gĂĄz. A KazMunaiGas ĂĄltal kĂśzĂślt 60-70 szĂĄzalĂŠkos emelĂŠs 2009 januĂĄrjĂĄtĂłl 306 dollĂĄros ĂĄrat jelent, most ugyanis 180 dollĂĄr a kazah gĂĄz ĂĄra.