close
Benzinkútban erősít a portugáliai Galp
Egyéb - Olaj

Benzinkútban erősít a portugáliai Galp

SpanyolorszĂĄgban pĂĄr szĂĄz benzinkutat, BolĂ­viĂĄban ĂŠs BrazĂ­liĂĄban pedig minden mĂĄst venne a 12 milliĂĄrd eurĂłs piaci ĂŠrtĂŠkű Galp Energia, amely hazĂĄjĂĄt, PortugĂĄliĂĄt mĂĄr kinőtte.

A portugĂĄliai Galp Energia olajtĂĄrsasĂĄg a mostani, 543 benzinkĂştbĂłl ĂĄllĂł spanyolorszĂĄgi hĂĄlĂłzatĂĄt 700-800 egysĂŠgesre kĂ­vĂĄnja nĂśvelni, Ă­rja a Thomson Financial. Ezzel egyikĂŠvĂŠ vĂĄlna a hĂĄrom legnagyobb spanyolorszĂĄgi tĂśltőĂĄllomĂĄs hĂĄlĂłzat tulajdonosnak. PozĂ­ciĂłit finomĂ­tĂĄsi tevĂŠkenysĂŠgĂŠvel is erősĂ­ti. A tĂĄrsasĂĄg ezenfelĂźl meg akarja venni a spanyolorszĂĄgi Repsol YPF bolĂ­viai ĂŠs brazĂ­liai eszkĂśzeit az ibĂŠriai fĂŠlszigeten kĂ­vĂźli terjeszkedĂŠse jegyĂŠben. Manuel Ferreira de Oliveira, a Galp Energia vezĂŠrigazgatĂłja a hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg szerint hangsĂşlyozta, hogy cĂŠge nem siet a nĂśvekedĂŠssel, ĂĄm minden lehetősĂŠget megvizsgĂĄl. Érdeklik a szerves nĂśvekedĂŠs mĂłdjai ĂŠs nyitott a felvĂĄsĂĄrlĂĄsokra is.
A tĂĄrsasĂĄg (PetrĂłleos e GĂĄs de Portugal SGPS, S.A.) 1999-ben jĂśtt lĂŠtre a portugĂĄliai energiaszektor ĂĄtalakĂ­tĂĄsa sorĂĄn. Fő feladata az orszĂĄg olaj- ĂŠs gĂĄziparĂĄnak irĂĄnyĂ­tĂĄsa. Ennek jegyĂŠben az ellenőrzĂŠse alĂĄ kerĂźlt kĂŠt ĂĄllami irĂĄnyĂ­tĂĄsĂş tĂĄrsasĂĄg. Az egyik a PetrĂłleos de Portugal S.A. (Petrogal), amely PortugĂĄlia egyetlen olajfinomĂ­tĂłjĂĄt műkĂśdteti. A mĂĄsik a vezető portugĂĄliai Ăźzemanyag kiskereskedő, a GĂĄs de Portugal, SGPS, S.A. (GDP). Ugyanez a tĂĄrsasĂĄg felelt a termĂŠkek importjĂĄĂŠrt, szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄĂŠrt ĂŠs kĂŠsőbb erősĂśdĂśtt a szerepe a villamos energia termelĂŠsben is.
A Galp piaci ĂŠrtĂŠke kĂśzel 12 miliĂĄrd eurĂł. Â