close
Nagyobb gázbevételt akar Omán
Egyéb - Gáz

Nagyobb gázbevételt akar Omán

Spanyol LNG-vevőit ĂĄzsiaiakra cserĂŠlnĂŠ OmĂĄn, amely jĂłl ki tudja hasznĂĄlni, hogy hozzĂĄfĂŠr az atlanti- ĂŠs a csendes-ĂłceĂĄni piacokhoz is. Ám tĂśbbről van szĂł: hĂłdĂ­t az azonnali piac a hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠsek rovĂĄsĂĄra. 

A jobban fizető ĂĄzsiai vevők ellĂĄtĂĄsa ĂŠrdekĂŠben arra kĂŠrte OmĂĄn a cseppfolyĂłs fĂśldgĂĄza kĂŠt nagy spanyol vevőjĂŠt, a Union FenosĂĄt ĂŠs a Gas Naturelt, hogy tekintsĂŠk semmisnek meglĂŠvő vĂĄsĂĄrlĂĄsi szerződĂŠsĂźket. Az Ă­gy felszabadulĂł mennyisĂŠget a szultanĂĄtus a nagyobb ĂĄrat megfizető ĂĄzsiai vevőknek adnĂĄ el, a hasznon pedig osztozna a kĂŠt spanyollal, Ă­rja a Financial Times.
A brit lap emlĂŠkeztet, hogy a kĂśzelkeleti LNG-termelők kihasznĂĄljĂĄk a kedvező fĂśldrajzi fekvĂŠsĂźkből fakadĂł előnyĂźket. EgyformĂĄn elĂŠrik ugyanis az atlanti ĂŠs a csendes-ĂłceĂĄni piacok vevőit, Ă­gy tehĂĄt mindig abba a tĂŠrsĂŠgbe szĂĄllĂ­tanak, ahol jobb ĂĄrat ĂŠrnek el. Az ĂĄrkĂźlĂśnbĂśzet fenti kihasznĂĄlĂĄsa ezen felĂźl azt is jelzi, hogy a gĂĄzpiacon a hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠsek rovĂĄsĂĄra előretĂśr az LNG-hez kĂśthető, azonnali ĂĄras kereskedĂŠs. Az LNG-piac erősĂśdĂŠse nagyban mĂşlik a termĂŠk szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra alkalmas eszkĂśzĂśk hozzĂĄfĂŠrĂŠsĂŠn is. Ma a vilĂĄgon Ăźzemelő LNG-tankerek negyede-ĂśtĂśde kapacitĂĄsĂĄt mĂŠg hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠsek teljesĂ­tĂŠsĂŠre kĂśtĂśttĂŠk le. A jĂĄrművek szĂĄma az idei 260-rĂłl 2011-re mintegy 400 jĂĄrműre nőhet egy azonnali LNG piacon aktĂ­v kereskedő vĂĄrakozĂĄsai szerint.