close
Árampiaci védőernyő a biztonságért
Áram - Egyéb

Árampiaci védőernyő a biztonságért

Az EU energiapiacának további biztonságos működése érdekében raktak össze szakértők egy új eszköztárat, amelyet a napokban mutattak be egy brüsszeli szakmai workshopon.

Az EU által létrehozott Umbrella project résztvevői a biztonság fenntartása mellett, a megújuló források rendszerintegrációjával kapcsoaltos kérdésekre, problémákra is igyekeztek megoldásokat találni. Ennek érdekében külön eszköztárat fogalmaztak meg az átviteli rendszerirányítók számára. Ez egyebek mellett lehetőséget ad, sőt szorgalmazza egy közös rendszer felálíltását, amely a regioinális együttműködést európai szintre emelné.

Egyre nagyobb egyetértés látható a közös európai energiapiac megteremtésére vonatkozó széándéákot illetően – fogalmaztak a szakértők az említett workshopon. Az energiapiaci eszközök egyre kevésbé képesek egymagukban kezelni a rendszerben jelentző új kihívásokat. A meteorológiai előrejelzések hibái például kritikus helyzeteket teremthetnek, az egyre nagyobb arányú, időjárásfüggő energiaforrás integrációja következtében. Ezért sokkal összetettebb üzemeltetési megoldásokara, tervekre van szükség a rendszerüzemeltetésben.

Az Umbrella projektben megfogalmazott eszköztár ezért egy a mainál komplexebb rendszerben kezelné a törvényszerű és a feltételezhető kockázatokat, és az azokra dható rendszerszintű reakciókat.