close
Egyre jobban pörög a szélenergiabiznisz
Áram - Egyéb - Megújuló

Egyre jobban pörög a szélenergiabiznisz

A szélenergia let a harmadik legjelentősebb energiaforrás az EU 28 tagországában a 2015-ben befejezett fejlesztések eredméyneként, megelőzve ezzel a vízenergia termelést.

Az Európai Szélenergia Szövetség adatai szerint, Németország volt a legaktívabb a fejlesztésben, az elmúlt évben újjonan üzembe állított 12,8 gigawattnyi szélenergia kapacitás 47 százalékát ők telepítették. A szövetség adatai azt mutatják, hogy 2000 óta töretlen a szélenergia termelés felfutása, miközben a fosszilis bázisú energiatermelésvátloaztalnul leépülőben az elmúlt évben is több kapacitást vesztett, mint amennyi újjal gyarapodott ez a kategória.

Szakértők emlékeztetnek, hogy az európai megújuló bázisú fejlesztéseknek, a 2030-ra megcélzott 40 százalékos kibocsátáscsökkentés adott igazán nagy lökést. Ugyanakkor, a költségek csöükkentése egyre versenyképesebbé tette a tengeri szélerőműtelepeket, a befektetők és a döntéshozók is ma már támogatás nélkül is látják a fejlesztés lehetőségeit. A befektetők az elmúlt évben rekord nagyságú összeget, 26,4 milliárd eurót fektettek a szélipar bővítésébe.