close
Újabb katari tanker a lengyelországi LNG terminálon
Egyéb - Gáz

Újabb katari tanker a lengyelországi LNG terminálon

Másodszor kötött ki hétfőn az észak-lengyelországi Swinoujscie gázkikötőben a cseppfolyós földgázt (LNG) szállító katari hajó, az újabb 210 ezer köbméter szállítmányt a lengyelországi szállítási hálózat tesztelésére használják fel – adta hírül a lengyel közszolgálati televízió hétfőn.

A Q-flex típusú, 315 méter hosszú gázszállító hajó tavaly december közepén kötött ki első alkalommal Swinoujsciében, az akkor továbbított LNG-t az ottani gázterminál visszagázosító rendszerének feltöltésére használták fel.

A mostani szállítmányt – amelynek térfogata nem komprimált állapotban 130 millió köbméternek felel meg – három nap alatt fejtik le a hajóról. A szállítási rendszer tesztelése után a gáz a lengyelországi fogyasztókhoz kerül.

A gázellátási diverzifikációt biztosító swinoujsciei gázkikötő az Európai Unió által támogatott projekt, amely a horvát Krk szigeten létesítendő adriai gázkikötőig vezető észak-déli gázfolyosó része. A stratégiai gázkikötőt egy 85 kilométeres gázvezeték a balti-tengeri kikötővároson, Szczecinen keresztül köti össze a szállító hálózattal.

A mintegy 3,5 milliárd zloty (830 millió euró) költséggel 2011 márciusa óta épülő lengyel terminál szerelési fázisát tavaly októberben fejezték be. A gázkikötő teljes üzembe helyezése az év közepén esedékes, utána a két gáztárolós terminál 5 milliárd köbméter kapacitással működik majd, Lengyelország évi földgázszükséglete mintegy harmadát tudja kielégíteni.

A terminál működését befolyásolja, hogy az ide vezető tengeri útvonalakat keresztező, 2012-ben létesített és jelenleg második szállal bővülő orosz-német gázvezeték, az Északi Áramlat megnehezíti a mély, 13,5 méternél nagyobb merülésű LNG-hajók közlekedését.