close
Állami támogatásból is fedezhető lesz a kibocsátási kvóta
Egyéb - Emisszió

Állami támogatásból is fedezhető lesz a kibocsátási kvóta

Állami támogatást is kaphatnak egyes ipari ágazatok cégei a jövőben az Európai Unióban annak érdekében, hogy tartani tudják a szennyezési kvóták vásárlási kényszere miatt gyengülő versenyképességüket – jelentette be az Európai Bizottság.

Az uniós végrehajtó testület lépésének célja annak megakadályozása, hogy az ágazat egyes vállalatai az unión kívülre helyezzék át termelésüket. Joaquín Almunia biztos közleménye azt is hozzátette: ezzel környezetvédelmi célokat is szolgálnak, hiszen a kihelyezett termelés során kevésbé szigorú kibocsátási szabályok érvényesülhetnek.

Az állami támogatásra vonatkozóan jövőre életbe lépő új előírások – amelyek a kihelyezésnek (uniós zsargonnal szénszivárgásnak) legjobban kitett ágazatokban, azaz egyebek között a fémfeldolgozásban, a vegyiparban és a textiliparban tevékenykedő cégeket érintik – a következő három év alatt 85, majd azt követően fokozatosan 75 százalékra csökkenő állami segítséget tesznek lehetővé. A cégek egyebek között megnövekedett áramszámláik kiegyenlítésére fordíthatják a pénzt.

A klímaváltozás elleni harcot szolgáló szennyezéscsere-rendszer reformja miatt ugyanis 2013-tól minden bizonnyal emelkednek az áramfogyasztás költségei az érintett ágazatokban Jelentős beruházási támogatással segíthető a korszerű, környezetkímélő erőművek építése is – jelezte Almunia. Az EU 2020-ra legalább 20 százalékkal csökkenteni próbálja széndioxid-kibocsátását az 1990-es szinthez képest.