close
Románia tanulmányozza a nemhagyományosok termelését
Egyéb - Gáz

Románia tanulmányozza a nemhagyományosok termelését

Románia is saját környzeti tanulmányokat készíttetnek, mielőtt végleges döntés születne a nemhagyományos gáztermelés engedélyeztetésével kapcsolatban. A technológia jelenleg tiltott státuszát az eredmények befolyásolhatják.

Míg április elején az akkor hatalmon lévő román kormány a civil erők nyomására függesztette fel a Chevron nemhagyományos gáztermelési engedélyeit, addig a májusban alakult új politikai vezetés saját meggyőződésből van a technológia ellen. A mélységi repesztéses termelési módszer előnyeinek és hátrányainak tüzetes vizsgálatához szükséges időtartamra az eljárást Románia teljes területén betiltották, számolt be annak idején az Energiainfo is. A tanulmányozással kapcsolatban Victor Ponta miniszterelnök nemrégiben a Natural Gas Europe-nak elmondta, a jelenlegi kormány álláspontja nem fog szembemenni az általános európai nézetekkel.

A technológia bizonyosan veszélyeket rejt, amennyiben nem az előírásoknak megfelelően alkalmazzák, osztja szakértőtársai véleményét Dr. Octavian Coltoi, a Román Geológiai Intézet geológusa. A megtérülési rátáról viszont már eltérnek az álláspontok, erről pontos információval csak az iparág aktív résztvevőinek lehet tudomása, teszi hozzá Coltoi az online lapnak adott interjújában. Ezen kívül fontos megjegyezni, hogy minden egyes termelési projektnek más és más a befektetés-nyereség aránya. Gyanítható ugyanakkor, hogy egyes országok tartalékolnák saját készleteiket és inkább külföldön fognának termelésbe, valamint az is, hogy megvárnák a más országokban folyó termelés könyezeti-gazdasági eredményeit, válaszolt Coltoi az európai irányvonalakat illető véleményét firtató kédésre.

Az egyes országok saját érdekeiket védendő titoktartása mellett azonban kiemelendő a GASH munkája. A társulás három éve alakult azzal a céllal, hogy közös tudásbázist alakítson ki az európai országok részvételével a nemhagyományos gáz termelésével kapcsolatban. A szponzorok között olyan nagyvállalatok találhatók, mint a Statoil, az ExxonMobil, a Gas de France vagy a Total, de Németország több vállalata, valamint a spanyol Repsol is a társulás tagja.

Hogy Románia átadja-e majd kutatási adatait a GASH-nak, még nem egyértelmű, azonban az iparág fejlesztésével vagy betiltásával kapcsolatos döntésekben segíthet rajta a tudásbázis. A román vezetésnek 2012 folyamán biztosan sok energiáját fogja lefoglalni az energiakérdés e vetülete.