close
A Wildhorse indul a mecseki uránért
Atom - Blog - Egyéb

A Wildhorse indul a mecseki uránért

Együttműködési megállapodást kötött a magyar állami tulajdonú Mecsek-Öko Zrt. és a Mecsekérc Zrt. az ausztrál Wildhorse Energy Ltd.-vel a mecseki uránbányászat beindítása érdekében, amiről a Wildhorse pénzügyi vezetője tájékoztatta a Napi Gazdaságot.

A lap hétfői számában Chris Dinsdale azt mondta, a közös munka most még a lehetőségek felmérésére irányul. A közeljövőben közös vállalatot hoznak létre azért, hogy egyesítsék a Wildhorse 42,9 négyzetkilométer és a magyar cég 19,6 négyzetkilométer területre szóló kitermelési jogosultságát. Az előbbi 38,5, az utóbbi pedig több mint 10 tonna kitermelésére szól.

A Wildhorse szerint a mecseki Európa egyik legnagyobb urániumprojektjének számíthat.

A Napi Gazdaság beszámol a Wildhorse másik projektjéről: március végéig fejezik be a mecseki széntelepek elgázosítási technológián alapuló kutatását. A Wildhorse Energy Komló, Pécs és Váralja körzetében 420 négyzetkilométer területen rendelkezik feltárási engedéllyel. A független geológiai elemzések szerint elméletben 1-1,25 milliárd tonna (tonnánként 18,8 és 29,3 gigajoule közötti fűtőértékű) szénre lehet számítani a területen.