close
A Surgut ragaszkodik a Mol-paketthez
Áram - Egyéb - Gáz

A Surgut ragaszkodik a Mol-paketthez

A Surgutneftegas nem szĂĄndĂŠkozik megvĂĄlni a magyar Molban szerzett rĂŠszesedĂŠsĂŠtől, ĂŠs az egyik legjobb beszerzĂŠsĂŠnek tartja azt – mondta Igor Szecsin, az energetikai iparral foglalkozĂł orosz első miniszterelnĂśk-helyettes. “A projekt gazdasĂĄgilag cĂŠlszerĹą, ĂŠs az orosz tĂĄrsasĂĄg rĂŠszvĂŠtele benne
megalapozott. CĂŠlja az energiabiztonsĂĄg, az ĂśsszeurĂłpai szinergia,
ĂĄltalĂĄban is nagyon szĂŠp, nekem tetszik. A rendelkezĂŠsemre ĂĄllĂł
informĂĄciĂłk szerint a Surgutneftegas nem szĂĄndĂŠkozik megvĂĄlni a Mol
rĂŠszvĂŠnypakettjĂŠtől, ĂŠs az egyik legjobb beszerzĂŠsĂŠnek tekinti”  –
mondta a lapnak Szecsin.
 

Szecsin exkluzĂ­v interjĂşt adott a Vedomosztyi cĂ­mĹą Ăźzleti lapnak, amely
egy rĂśvidebb vĂĄltozatot nyomtatott kiadĂĄsĂĄban kĂśzĂślt kedden, de a Mol-ra
vonatkozĂł rĂŠszlet csak az interneten kĂśzreadott teljes vĂĄltozatban
szerepelt. 


A miniszterelnĂśk-helyettes jelezte: a projekt ĂştjĂĄba megĂ­tĂŠlĂŠsĂźk szerint “szubjektĂ­v akadĂĄlyokat” gĂśrdĂ­tenek. Megjegyezte: felhĂ­vnĂĄ az eurĂłpai hatĂłsĂĄgok figyelmĂŠt arra, hogy MagyarorszĂĄgon a tulajdon hatĂŠkony kezelĂŠsĂŠt akadĂĄlyozzĂĄk.

“KĂŠpzelje el, a magyar szabĂĄlyozĂł szerv egyik vĂĄlasza az Ăźzlet kapcsĂĄn az volt, hogy a megvĂĄsĂĄrolt csomag – amely mintegy 20 szĂĄzalĂŠkos nagysĂĄgrendĹą – mĂŠrtĂŠkĂŠt tekintve kĂśzel ĂĄll a 25 szĂĄzalĂŠkhoz, a 25 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszre vonatkozĂł Ăźgyleteket pedig egyeztetni kell a szabĂĄlyozĂł szervekkel. Vagyis az Ăźzlet elfogadĂĄsĂĄt azĂŠrt tagadtĂĄk meg, mert a megszerzett pakett +megkĂśzelĂ­ti a 25 szĂĄzalĂŠkot. Ilyen csudĂĄlatos vĂĄlasszal mĂĄr rĂŠg nem talĂĄlkoztam” – mondta Szecsin.

Az orosz Surgutneftegas fĂśldgĂĄz- ĂŠs kőolajipari konszern OroszorszĂĄg leggazdagabb vĂĄllalata – amelyben a brit The Guardian cĂ­mĹą lap szerint ĂĄllĂ­tĂłlag Vlagyimir Putyin kormĂĄnyfőnek is tulajdonrĂŠsze van – 2009-ben vĂĄsĂĄrolta meg az osztrĂĄk ÖMV-től a Mol 21,2 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszvĂŠnycsomagjĂĄt, de nem jegyeztĂŠk be rĂŠszvĂŠnyeskĂŠnt.

Az üzlet jóváhagyásában illetékes magyar hatóságok a konszerntől kérték egyebek között a tulajdonosi struktúra feltárását. A Magyar Nemzet című lap korábban azt írta, hogy az orosz konszern be is nyújtotta a kért információkat. Ám a Surgut tulajdonosi struktúráját Oroszországban sem tárja fel, s csak annyit lehet tudni róla, hogy hatalmas készpénz-tartalékokkal bír, s hogy kitartóan elzárkózik a sajtótól.

A Kommerszant cĂ­mĹą lap tavaly emlĂŠkeztetett arra: a Mol menedzserei, valamint a magyar hatĂłsĂĄgok leszĂśgeztĂŠk, hogy az Ăźgyletet barĂĄtsĂĄgtalan lĂŠpĂŠsnek tekintik, ĂŠs az orosz konszernt csakis pĂŠnzĂźgyi befektetőkĂŠnt hajlandĂłk fogadni. A lap szeirnt “szĂĄmos magas beosztĂĄsĂş orosz tisztsĂŠgviselő tett erőfeszĂ­tĂŠseket a helyzet rendezĂŠse ĂŠrdekĂŠben, de nem jĂĄrt sikerrel”.

Vlagyimir Bogdanov, a Surgutneftegas elnĂśke tavaly mĂĄrciusban annyit kĂśzĂślt, hogy elĂŠgedett az Ăźzlettel ĂŠs a rĂŠszvĂŠnycsomagot nem kĂ­vĂĄnja ĂĄruba bocsĂĄtani – idĂŠzte fel a lap.

Azóta Szecsin tavaly ősszel az EU-hoz fordult segítségért az ügyben. A Mol-pakett kérdése szerepelt Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor kormányfők tavaly novemberi moszkvai találkozóján is, ám erről Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára mindössze annyit mondott, hogy a tárgyalások folytatódni fognak.