close
A szélerőművi kapacitások 1 százaléka megtérült már
Egyéb - Megújuló

A szélerőművi kapacitások 1 százaléka megtérült már

A mĂĄr megtĂŠrĂźlt szĂŠlerőmĹą-beruhĂĄzĂĄs ĂĄltal termelt villamos energia piaci ĂĄra 8-12 forint kĂśrĂźl van kilowattĂłrĂĄnkĂŠnt, amivel kĂśzelĂ­t a paksi atomerőmĹą ĂĄramĂĄrĂĄhoz, amely a legolcsĂłbb MagyarorszĂĄgon – derĂźl ki a Magyar SzĂŠlenergia Ipari TĂĄrsasĂĄg (MSZIT) kĂśzlemĂŠnyĂŠből. Igaz, az Ăśsszes magyarorszĂĄgi, mintegy 330 megawatt beĂŠpĂ­tett
szĂŠlkapacitĂĄsnak kevesebb mint egy szĂĄzalĂŠka mĂĄr megtĂŠrĂźlt beruhĂĄzĂĄs –
mondta el CsĂĄkĂĄny GĂĄbor, az MSZIT elnĂśksĂŠgi tagja az MTI kĂŠrdĂŠsĂŠre.

A megĂşjulĂł energia a kĂśtelező ĂĄtvĂŠteli kĂśrbe (kĂĄt-rendszer) tartozik, azaz a mĂŠg meg nem tĂŠrĂźlt beruhĂĄzĂĄsok ĂĄltal termelt ĂĄramot a piacinĂĄl magasabb ĂĄron veszi ĂĄt a villamosenergia-rendszer, de a piaci ĂĄr ĂŠs a kĂśtelező ĂĄtvĂŠteli ĂĄr kĂśzĂśtti kĂźlĂśnbsĂŠget, a “tĂĄmogatĂĄst” a vĂŠgfelhasznĂĄlĂł a fogyasztĂłi ĂĄrban megfizeti.

A kĂśtelező ĂĄtvĂŠtel keretĂŠben ĂĄtvett szĂŠlenergia ĂĄra a tavalyi kilowattĂłrĂĄnkĂŠnt 48,54 forintos lakossĂĄgi vĂŠgfelhasznĂĄlĂłi ĂĄrban  0,176 forint volt, a fogyasztĂłi ĂĄr mindĂśssze 0,35 szĂĄzalĂŠka. Ebből lĂĄtszik, hogy a szĂŠlenergia tĂĄmogatĂĄsa minimĂĄlis fogyasztĂłi terhet jelent. A mĂşlt ĂŠv első felĂŠben a szĂŠlenergia mindĂśssze 3,13 milliĂĄrd forint tĂĄmogatĂĄst kapott – olvashatĂł a kĂśzlemĂŠnyben. Ugyanakkor a Magyar Energia Hivatal adatai szerint a tĂĄvhőt ĂŠs ĂĄramot kapcsoltan termelő erőmĹąvek – amelyek a kĂĄt-rendszerbe tartoznak -, tĂĄmogatĂĄsa elĂŠrte 15,65 milliĂĄrd forintot.

A szĂŠlenergia előnyekĂŠnt a nulla kĂĄrosanyag-kibocsĂĄtĂĄst, az energia-fĂźggetlensĂŠget ĂŠs azt emelte ki a kĂśzlemĂŠny, hogy ez a fajta ĂĄramtermelĂŠs ĂŠrtĂŠkesĂ­thető szĂŠn-dioxid-kvĂłtĂĄt is “termel”.

A Magyar Szélenergia Ipari Társaság álláspontja szerint a jelenlegi támogatási rendszer a szennyező termelőket részesíti előnyben, és igazságtalan támogatásokat is nyújt, amit meg kellene szüntetni. Példaként a közlemény a szénpiaci szerkezetátalakítási támogatást említi, ami életben tartja a Vértesi Erőművet, de költsége 0,2 forintot jelent az áram kilowattóránkénti árában.

CsĂĄkĂĄny GĂĄbor az MTI-nek a szĂŠlerőmĹąvek szabĂĄlyozhatĂłsĂĄgĂĄnak problĂŠmĂĄjĂĄt firtatĂł kĂŠrdĂŠsĂŠre azt mondta: a magyar villamosenergia- rendszer nem a technolĂłgiĂĄk miatt, hanem a jogszabĂĄlyok ĂŠs a szerződĂŠsek miatt nem elĂŠg rugalmas. Azokat a gĂĄzos erőmĹąveket sem vonjĂĄk be a szabĂĄlyozĂĄsba, amiket pedig a mĹąszaki paramĂŠterek alapjĂĄn lehetne – tette hozzĂĄ.

Az MSZIT partner abban – hĂ­vja fel a figyelmet a kĂśzlemĂŠny -, hogy a kĂśtelező ĂĄtvĂŠteli rendszer ĂĄtalakĂ­tĂĄsa a kĂśrnyezetbarĂĄt energiatermelĂŠst tĂĄmogassa, ĂŠs a zĂśld iparba tĂśrtĂŠnő beruhĂĄzĂĄsok biztonsĂĄgĂĄt segĂ­tse.