close
Újabb Mol-os gáztalálat Pakisztánban
Egyéb - Gáz

Újabb Mol-os gáztalálat Pakisztánban

A pakisztĂĄni TAL Blokkban 2010. jĂşnius 21-ĂŠn megkezdett kutatĂłfĂşrĂĄs sorĂĄn jelentős gĂĄz ĂŠs olajbeĂĄramlĂĄst ĂŠszleltĂźnk – tĂĄjĂŠkoztatta az energiainfo.hu-t a Mol. A tĂĄrsasĂĄg kĂśzlemĂŠnye szerint a mintegy 4800 mĂŠter mĂŠlyen talĂĄlhatĂł, Ăşgynevezett Lumshiwal kőzetrĂŠteg felső 48
mĂŠterĂŠnek vizsgĂĄlata sorĂĄn napi 462 ezer kĂśbmĂŠter gĂĄz (2.900 hordĂł
olajegyenĂŠrtĂŠk) ĂĄramlott a kĂştba. A fĂşrĂĄs a mĂŠlyebben fekvő
feltĂŠtelezett szĂŠnhidrogĂŠn tĂĄrolĂłrĂŠtegek vizsgĂĄlata ĂŠrdekĂŠben tovĂĄbb
folytatĂłdik – jelzi a tĂĄrsasĂĄg.

A Mol kĂśzlemĂŠnyĂŠben idĂŠzi Áldott ZoltĂĄnt, a MOL-csoport KutatĂĄs-TermelĂŠs Ăźgyvezető igazgatĂłjĂĄt, aki elmondta: a sikeres teszteredmĂŠny az elmĂşlt időszakban MOL-csoport ĂĄltal bejelentett felfedezĂŠsek sorĂĄt folytatja, ĂŠs igazolja a vĂĄllalat organikus kutatĂĄsi projektekre alapozott upstream nĂśvekedĂŠsi stratĂŠgiĂĄjĂĄt. A stratĂŠgia megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄnak egyik fĂłkuszĂĄban pakisztĂĄni tevĂŠkenysĂŠgĂźnk ĂĄll, ahol a TAL Blokkban nemcsak kiemelkedő kutatĂĄsi eredmĂŠnyeket ĂŠrtĂźnk el, hanem PakisztĂĄn KormĂĄnyĂĄval ĂŠs a konzorcium tagjaival egyĂźttműkĂśdve az intenzĂ­v mezőfejlesztĂŠs eredmĂŠnyekĂŠnt szĂŠnhidrogĂŠn termelĂŠsĂźnk is jelentősen nĂśvekszik, ĂŠs az Ăşj eredmĂŠnyeknek kĂśszĂśnhetően vĂĄrhatĂłan tovĂĄbbra is nĂśvekedni fog.
 
FehĂŠr JĂĄnos, a MOL Pakistan Ăźgyvezető igazgatĂłja szerint ez az Ăşj felfedezĂŠs, amely mĂĄr hatodik a TAL Blokkban, munkatĂĄrsaim kemĂŠny munkĂĄjĂĄnak ĂŠs professzionalizmusĂĄnak eredmĂŠnye, ĂŠs mutatja elkĂśtelezettsĂŠgĂźnket PakisztĂĄn energia kitettsĂŠgĂŠnek enyhĂ­tĂŠse irĂĄnt. A MOL Pakistan a MOL-csoport upstream vĂĄllalatainak egyik zĂĄszlĂłshajĂłja. Üzleti sikereink mellett tĂĄrsadalmi felelőssĂŠgvĂĄllalĂĄsi projektjeink is bizonyĂ­tjĂĄk elkĂśtelezettsĂŠgĂźnket az orszĂĄg irĂĄnt – derĂźl ki a MOl kÜßzlemĂŠnyĂŠből.

A MOL, 100%-os leĂĄnyvĂĄllalatĂĄn, a MOL Pakistan Oil&Gas Co B.V..1999-ben Ă­rt alĂĄ koncessziĂłs szerződĂŠst a pakisztĂĄni kormĂĄnnyal, a TAL kutatĂĄsi blokkra. A blokk operĂĄtora a MOL Pakistan Oil&Gas Co B.V., 10% rĂŠszesedĂŠssel. A Government Holdings (Private) Limited 5%, az Oil and Gas Development Company Limited 30%, a Pakistan Petroleum Limited 30%, mĂ­g a Pakistan Oilfields Limited 25% rĂŠszesedĂŠssel rendelkezik.