close
A stratégiai készletek garantálják az olajellátást
Egyéb - Olaj

A stratégiai készletek garantálják az olajellátást

A NemzetkĂśzi EnergiaĂźgynĂśksĂŠg (IEA) tagorszĂĄgai stratĂŠgiai kĂŠszleteikből juttatnĂĄnak olajat a piacra, ha ellĂĄtĂĄsi zavarok lĂŠpnĂŠnek fel a kĂśzel-keleti ĂŠs ĂŠszak-afrikai feszĂźltsĂŠgek miatt – mondta a 28 fejlett orszĂĄgot, kĂśztĂźk MagyarorszĂĄgot magĂĄban foglalĂł szervezet vezető kĂśzgazdĂĄsza.

Fatih Birol kijelentette: az olajĂĄr mĂĄr most “ĂŠletveszĂŠlyes” magassĂĄgban van, ami az egĂŠsz vilĂĄggazdasĂĄgi fellendĂźlĂŠst fenyegeti ĂŠs mĂŠg tovĂĄbb emelkedhet, ha romlik a helyzet a KĂśzel-Keleten.

“Ha ezek az orszĂĄgok szĂźksĂŠgĂŠt lĂĄtjĂĄk egy ilyen lĂŠpĂŠsnek, akkor dĂśnthetnek a stratĂŠgiai kĂŠszletek felszabadĂ­tĂĄsĂĄrĂłl, ha tĂŠnyleges fennakadĂĄsok lennĂŠnek a piacon” – mondta Fatih Birol egy IndonĂŠziĂĄban rendezett nemzetkĂśzi konferencia alkalmĂĄbĂłl.

A szervezetnek felhatalmazása van arra, hogy kikérje a tagországok véleményét a készletek felszabadításáról, ha rendkívüli okok miatt zavarok keletkeznek az ellátásban. Az IEA 1,6 milliárd hordó vésztartalékkal rendelkezik.
    Az OPEC naponta 29,7 millió hordó kőolajat termel, ami a világ kitermelésének mintegy 34 százaléka.

Az OPEC-tagállam Líbia napi termelése 1,6 millió hordó volt januárban a nemzetközi szervezet becslése szerint. Az ország kőolajkészletei becslések szerint 44 milliárd hordót tesznek ki, ez a legnagyobbnak számít Afrikában (Nigéria és Algéria következik utána), és a kilencedik az egész világon. A líbiai olaj fő exportpiaca Olaszország(32 százalékkal), Németországba az export 14 százaléka, Franciaországba és Kínába 10-10 százaléka jut.