close
A ‘rossz’ hírek ellenére sem szálltak el az olaj-jegyzések
Blog - Egyéb - Olaj

A ‘rossz’ hírek ellenére sem szálltak el az olaj-jegyzések

Úgy tűnik az OPC ezĂşttal megelĂŠgedett a szĂłbeli intervenciĂłval, amit a mĂşlt hĂŠten gyakorlatilag tĂśbbszĂśr is megtett: a piac valĂłszĂ­nűleg akkor hitte el, hogy tĂŠnyleg emelheti kitermelĂŠsi kvĂłtĂĄjĂĄn a kartell, amikor a legnagyobb exportĂĄlĂł orszĂĄg, SzaĂşd-ArĂĄbia olajminisztere is hasonlĂłkĂŠppen nyilatkozott. A cĂŠljukat mindenesetre elĂŠrtĂŠk: egy hĂŠt alatt az olaj hordĂłnkĂŠnti ĂĄra a 100 dollĂĄr kĂśzelsĂŠgĂŠből 90 dollĂĄr alatt talĂĄlta magĂĄt. A kvĂłta kĂŠrdĂŠsĂŠre pedig majd januĂĄrban visszatĂŠrnek a tagok.

ÉrdekessĂŠg, hogy az elemzők vĂŠlemĂŠnye szerint a spekulĂĄnsok is visszavonulĂłt fĂşjhatnak egy időre, lĂŠvĂŠn a fundamentumok nem nagyon vĂĄltoztak az utĂłbbi időben, a felvĂĄsĂĄrlĂłk azonban mĂŠgis Ăşgy gondoljĂĄk, hogy a jelenlegi kitermelĂŠsi szint mellett sem lesz problĂŠma az OPEC-olaj ellĂĄtĂĄssal.

Mindenestre a kvĂłta tartĂĄsa nem vĂĄltoztatott tĂşl sokat az ĂĄrakon, igaz a reggeli mellĂŠ a brĂłkerek mĂĄr megkaphattĂĄk a tegnapi ßlĂŠs előtti vĂŠlemĂŠnyeket. Ennek ĂśrĂśmĂŠre mindĂśssze 2 dollĂĄros sĂĄvban vĂĄltozott a termĂŠk ĂĄra, s a 91 dollĂĄrt is alig tudta elhagyni. A kĂŠrdĂŠs ez esetben mĂĄr csak az volt, hogy a dĂŠlutĂĄni heti amerikai kĂŠszletadatok hoznak-e vĂĄltozĂĄst?

A vĂĄlasz: Ăşjabban kĂśtĂŠlidegzetűek a brĂłkerek. Hogy miĂŠrt? Mert az amerikai nyersolajtartalĂŠkok a mĂşlt hĂŠten vĂĄratlanul 8 milliĂł hordĂłval 305,2 milliĂłra estek vissza, szemben a vĂĄrt 800 ezer hordĂłs csĂśkkenĂŠssel. A tartalĂŠkok jelenlegi szintje 2005 mĂĄrciusa Ăłta a legalacsonyabb. A motorbenzin tartalĂŠkok azonban a vĂĄrt felett, 4 milliĂł hordĂłval 200,6 milliĂł hordĂłra emelkedtek, szemben a vĂĄrt 900 ezer hordĂłs emelkedĂŠssel. A finomĂ­tott olajtartalĂŠkok a vĂĄrt csĂśkkenĂŠssel szemben 1,4 milliĂł hordĂłval 132,3 milliĂł hordĂłra emelkedtek.

A nagy volumenű kereskedĂŠs ugyan folytatĂłdott ezt kĂśvetően, ĂĄm az ĂĄr ezt kĂśvetően sem volt hajlandĂł 90 dollĂĄr fĂślĂŠ emelkedni.