close
A kapcsolt termelők konzultálnának a kormánnyal
Áram - Egyéb - Távhő

A kapcsolt termelők konzultálnának a kormánnyal

Szakmai konzultĂĄciĂłt javasol a hővel kapcsoltan termelt ĂĄram kĂśtelező ĂĄtvĂŠteli (kĂĄt) rendszerĂŠnek vĂĄltoztatĂĄsĂĄrĂłl a Magyar Kapcsolt Energia TĂĄrsasĂĄg (MKET) – kĂśzĂślte a szakmai szĂśvetsĂŠg szerdĂĄn az MTI-vel. A vĂĄltoztatĂĄs lĂŠnyege – ha a parlament elfogadja – az,hogy az eddigi helyett nem az ĂĄram ĂĄrĂĄban lesz a tĂĄmogatĂĄs, hanem a hőében.

A kĂśzlemĂŠny idĂŠzi Bercsi GĂĄbort, a szĂśvetsĂŠg  elnĂśkĂŠt, aki szerdĂĄn egy szakmai konferenciĂĄn azt mondta:  feltĂŠtlenĂźl ĂźdvĂśzlendő, hogy a kormĂĄny oldalĂĄrĂłl nyitottsĂĄg ĂŠs kompromisszumkĂŠszsĂŠg mutatkozott az elmĂşlt hetekben” a kĂĄt-rendszer ĂĄtalakĂ­tĂĄsĂĄval kapcsolatban. Az elnĂśk felhĂ­vta a figyelmet arra, hogy egyetlen EurĂłpai UniĂłs orszĂĄgban sincs olyan tĂĄmogatĂĄsi rendszer, amelyben a kapcsoltan termelt hőenergia ĂĄtvĂŠtelĂŠt tĂĄmogatnĂĄk. A 27 EU tagĂĄllam kĂśzĂźl 20 esetben tĂĄmogatjĂĄk szĂŠleskĂśrĹąen a kapcsolt energiatermelĂŠst. A tĂĄmogatĂĄs formĂĄjĂĄra a tagĂĄllamok dĂśntő tĂśbbsĂŠge (15 tagĂĄllam) a kĂśtelező villamos energia ĂĄtvĂŠtel valamely formĂĄjĂĄt mĹąkĂśdteti.

Bencsik JĂĄnos ĂŠs LĂĄzĂĄr JĂĄnos hĂŠtfőn ismertetett felvetĂŠse ĂşjszerĹą, ezĂŠrt “az MKET ĂŠlni kĂ­vĂĄn a Bencsik JĂĄnos ĂĄltal kezdemĂŠnyezett szakmai szintĹą egyeztetĂŠs lehetősĂŠgĂŠvel, ĂŠs aktĂ­van rĂŠszt kĂ­vĂĄn venni az ĂŠrintettek szĂĄmĂĄra elfogadhatĂł rĂŠszletszabĂĄlyok kidolgozĂĄsĂĄban.”

Lázár János ezen a héten visszavonta a parlament előtt lévő energetikai tárgyú törvények módosításához január végén benyújtott javaslatát, amely a jelenlegi szabályozáshoz képest nagyobb mértékben csökkentette volna a kát-támogatás mértékét nem csak a kapcsoltan termelt áram, hanem a megújuló energiából termelt áram esetében is. A kompromisszumos megoldás szerint a kapcsoltan termelők esetében a félév végéig marad a támogatás, a megújulóknál pedig az év végéig.

Az MKET VecsĂŠsen tartott konferenciĂĄjĂĄn arrĂłl tĂĄjĂŠkoztattĂĄk a rĂŠsztvevőket – olvashatĂł a szervezet kĂśzlemĂŠnyĂŠben -, hogy a kapcsolt energiatermelĂŠs technolĂłgiĂĄjĂĄnĂĄl fogva – a megĂşjulĂł energiĂĄk ĂŠs az energiahatĂŠkonysĂĄg mellett – a legfontosabb energetikai eszkĂśz a primerenergia-felhasznĂĄlĂĄs illetve szĂŠndioxid-kibocsĂĄtĂĄs csĂśkkentĂŠsĂŠre ĂŠs a fĂśldgĂĄz import mĂŠrsĂŠklĂŠsĂŠre. Az elmĂşlt 20 ĂŠvben mintegy kĂŠtezer megawatt kapcsolt villamosenergia-termelő kapacitĂĄs ĂŠpĂźlt MagyarorszĂĄgon, s ezzel a villamosenergia-rendszer leghatĂŠkonyabb termelő bĂĄzisa. Ennek az erőmĹąparknak kĂśszĂśnhetően mintegy 10 szĂĄzalĂŠkkal kevesebb tĂźzelőanyagot kell hő- illetve villamosenergia-termelĂŠsre felhasznĂĄlni. Ez kĂśzel 16 szĂĄzalĂŠkos szĂŠndioxid kibocsĂĄtĂĄs-csĂśkkentĂŠst jelent ebben a szektorban.