close
Nagy hozamot ígér az iráni Dél-Fárszi gázmező
Egyéb - Gáz

Nagy hozamot ígér az iráni Dél-Fárszi gázmező

Az irĂĄni DĂŠl-FĂĄrszi gĂĄzmező fokozott befektetĂŠst igĂŠnyel annak ĂŠrdekĂŠben, hogy a kormĂĄny szeretnĂŠ felgyorsĂ­tani a kitermelĂŠs sebessĂŠgĂŠt. Az irĂĄni-katari hatĂĄron fekvő terĂźlet kiaknĂĄzĂĄsĂĄban Katar is rĂŠszt vesz, IrĂĄnnak ĂŠvi 110 milliĂĄrd dollĂĄr bevĂŠtele lehet – mondta el a minap Maszud Mirkazemi irĂĄni olajminiszter.

“A DĂŠl-FĂĄrszi mező minden szakasza 25 milliĂł kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄzt ĂŠs nagyjĂĄbĂłl 40 ezer hordĂł kondenzĂĄtumot fog adni naponta.” – mondta az irĂĄni olajminiszter, Maszud Mirkazemi. A minisztĂŠrium online lapjĂĄnak, a ShanĂĄnak a hĂŠtfői kiadĂĄsĂĄban megjelent hĂ­r szerint az irĂĄni beruhĂĄzĂĄs ĂŠvi 110 milliĂĄrd dollĂĄrt hozhat az orszĂĄgnak a teljes kimerĂźlĂŠsig.

Mirkazemi elmondta, hogy 60 milliĂĄrd dollĂĄrt kĂźlĂśnĂ­tenek el a DĂŠl-FĂĄrszi mezők Aszalujeh szektora rĂŠszĂŠre a kitermelĂŠsi fejlesztĂŠsekhez szĂźksĂŠges beruhĂĄzĂĄsokra az ĂśtĂśdik nĂŠgyĂŠves gazdasĂĄgi terv rĂŠszekĂŠnt, ami 2010-től 2015-ig tart, ĂŠs a fenntarthatĂł gazdasĂĄgi feljődĂŠs kialakĂ­tĂĄsĂĄt cĂŠlozza.

A DĂŠl-FĂĄrszi speciĂĄlis gazdasĂĄgi energiazĂłnĂĄban vĂŠgrehajtandĂł gĂĄztermelĂŠsi fejlesztĂŠsi program 28 fĂĄzisbĂłl ĂĄll. A gĂĄzmező az irĂĄni-katari hatĂĄron hĂşzĂłdik, ĂŠs a becslĂŠsek szerint14 ezer milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzt ĂŠs 18 milliĂĄrd hordĂł gĂĄzkondenzĂĄtumot rejt. A teljes terĂźlet 9700 nĂŠgyzetkilomĂŠter, ebből 3700 az irĂĄni vizeken, 6000, a katari nemzetkĂśzi vizek alatt fekszik. Az olajminiszter azt is elmondta, hogy a beruhĂĄzĂĄs Katarral kĂśzĂśs vĂĄllalkozĂĄs, mivel nagy befektetĂŠst igĂŠnyel, hogy felgyorsĂ­thassĂĄk a projekt vĂŠgrehajtĂĄsĂĄt.

A DĂŠl-FĂĄrszi mező a vilĂĄg mĂĄsodik legnagyobb fĂśldgĂĄzkĂŠszletĂŠt rejti, IrĂĄn nem titkolt szĂĄndĂŠka pedig, hogy a nemzetkĂśzi szankciĂłk ellenĂŠre a kĂśzel-kelet gĂĄzkĂśzpontjĂĄvĂĄ vĂĄljon. Mint arrĂłl az EnergiainfĂł is beszĂĄmolt, tavaly novemberben nyĂ­lt meg az Ăşj gĂĄzvezetĂŠk TĂźrkmenisztĂĄn ĂŠs IrĂĄn kĂśzĂśtt, előbbi ĂŠvi 20 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzt kĂźld IrĂĄnnak, ez tĂśbb, mint a duplĂĄja az addigi mennyisĂŠgnek.

Az IrĂĄni-ĂśbĂśl alatt haladĂł vezetĂŠken egyĂŠbkĂŠnt a vilĂĄg Ăśsszes nyersolajforgalmĂĄnak mintegy 40 szĂĄzalĂŠka halad ĂĄt, nemzetkĂśzi kĂśrnyezetvĂŠdelmi vitĂĄk alĂĄ adva a lovat. Nem is alaptalanul, hiszen pĂŠldĂĄul februĂĄr elejĂŠn egy Ăźzemi baleset kĂśvetkeztĂŠben az irĂĄni partoktĂłl nyolc kilomĂŠterre hatalmas mennyisĂŠgű olaj ĂśmlĂśtt ki, amiről akkor a minisztĂŠrium nem is nyilatkozott – adta hĂ­rĂźl annak idejĂŠn az EnergiainfÓ is a fĂŠlhivatalos irĂĄni Mehr hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg jelentĂŠse nyomĂĄn.