close
Az EU kitart kibocsátási tervei mellett
Egyéb - Emisszió

Az EU kitart kibocsátási tervei mellett

MegerősĂ­tette az EurĂłpai BizottsĂĄg kedden azt a tervet, hogy az EurĂłpai UniĂł 2050-re az 1990-es szinthez kĂŠpest 80-95 szĂĄzalĂŠkkal csĂśkkenti az ĂźveghĂĄzhatĂĄst fokozĂł gĂĄzok kibocsĂĄtĂĄsĂĄt. SzokĂĄsos – az EurĂłpai Parlament plenĂĄris ĂźlĂŠse miatt Strasbourgban tartott – heti ĂźlĂŠsĂŠn a vĂŠgrehajtĂł testĂźlet egyĂşttal Ăştitervet vĂĄzolt fel e cĂŠl elĂŠrĂŠsĂŠhez. Eszerint 2030-ban mĂĄr 40, 2040-ben 60 szĂĄzalĂŠkos lenne a csĂśkkentĂŠs. 


A bizottsĂĄg szerint mĂĄr 2020-ra tĂşllĂŠpheti az EU a jelenleg ĂŠrvĂŠnyes cĂŠlkitűzĂŠst, a 20 szĂĄzalĂŠkos kibocsĂĄtĂĄscsĂśkkenĂŠst. Amennyiben az EU-tagorszĂĄgok teljesĂ­tik azt a vĂĄllalĂĄst, hogy az ĂŠvtized vĂŠgĂŠre az energiahatĂŠkonysĂĄgot is 20 szĂĄzalĂŠkkal javĂ­tjĂĄk, a kibocsĂĄtĂĄscsĂśkkenĂŠs a jelenlegi technolĂłgiai feltĂŠtelek mellett is elĂŠrheti a 25 szĂĄzalĂŠkot.

Connie Hedegaard, a kĂĄros ĂŠghajlatvĂĄltozĂĄs elleni harcĂŠrt felelős biztos a menetrendet ismertetve azt hangoztatta, hogy az EU-ban azonnal meg kell kezdeni az ĂĄtĂĄllĂĄst az Ăşgynevezett alacsony szĂŠnkibocsĂĄtĂĄsĂş gazdasĂĄgra. “MinĂŠl tovĂĄbb vĂĄrunk, az ĂĄtĂĄllĂĄs annĂĄl kĂśltsĂŠgesebb lesz” – fogalmazott a dĂĄn biztos.

A bizottsĂĄg mindenesetre azt is megerősĂ­tette, hogy az alacsony kibocsĂĄtĂĄsĂş technolĂłgiĂĄk elterjesztĂŠsĂŠhez a kĂśvetkező 40 ĂŠvben uniĂłs szinten ĂŠvi mintegy 270 milliĂĄrd eurĂłs beruhĂĄzĂĄsra lesz szĂźksĂŠg. Ennek nagy rĂŠsze azonban vĂĄrhatĂłan megtĂŠrĂźl a gĂĄz- ĂŠs olajimport csĂśkkenĂŠsĂŠvel, amely az uniĂłs testĂźlet szerint ĂŠvi akĂĄr 175-320 milliĂĄrd eurĂłra is tehető.