close
Nem kell a német autósoknak a bioetanol
Egyéb - Megújuló - Olaj

Nem kell a német autósoknak a bioetanol

A nĂŠmet fogyasztĂłk nem hajlandĂłak bioetanollal kevert Ăźzemanyagot tankolni autĂłjukba, ezĂŠrt a piacon nem vĂĄrt keresletnĂśvekedĂŠs jĂśtt lĂŠtre a normĂĄl Ăźzemanyagok irĂĄnt. A nĂŠmet kormĂĄny igyekszik ĂşrrĂĄ lenni a zĂťrzavaron, rendkĂ­vĂźli tanĂĄcskozĂĄson keresik a megoldĂĄst hamarosan. A korĂĄbban elĂŠgtelenĂźl vĂŠgrehajtott kommunikĂĄciĂłt a fogyasztĂłk felĂŠ a kĂľolajipari egyesĂźlet most prĂłbĂĄlja bepĂłtolni.

NĂŠmetorszĂĄgban a bioĂźzemanyagok forgalombahozatala nem kapott megfelelĂľ elĂľkĂŠszĂźleteket, sokkot okozva ezzel a belfĂśldi kĂľolajpiacon – Ă­rja a Deutsche Welle nĂŠmet napilap. A gazdasĂĄgi minisztĂŠrium tanĂĄcskozĂł gyĂťlĂŠst sĂźrget a helyzet megoldĂĄsa ĂŠrdekĂŠben. Rainer BrĂźderle gazdasĂĄgi miniszter mĂşlt csĂźtĂśrtĂśkĂśn azt mondta, a fogyasztĂłk ĂŠs az iparĂĄg kĂśzti tisztĂĄnlĂĄtĂĄs kialakĂ­tĂĄsa elengedhetetlenĂźl fontos lett volna.

A kþolajipar ideiglenesen kÊsleltetni kÊnyszerßl az új, Super E10 nevÝ, 10 szåzalÊkos bioßzemanyag-keverÊk szållítåsåt a kutakra, egyszerÝen azÊrt, mert a nÊmet våsårlók túlnyomó tÜbbsÊge nem szåndÊkozik autójåba tÜlteni. A nÊmet kþolajipari egyesßlet (MWV) elnÜke, Klaus Picard elmondta, a rendszer nem tud megbirkózni a våsårlók bojkottjåval. Az MWV egyik tanulmånya szerint az autótulajdonosok 70 szåzalÊka soha nem tankolna bioetanollal kevert benzint vagy gåzolajat autójåba, mert attól tart, hogy az maradandó kårosodåst okozhat a motorban. Sþt, inkåbb tankolnåk a kÊt legdrågåbb benzint, a Super Ês a Super Plus nevÝeket.

Ez a fogyasztĂłi viselkedĂŠs jelentĂľs emelkedĂŠst hozott e kĂŠt ĂźzemanyagtĂ­pus keresletĂŠben, az orszĂĄg 15 ezer kĂştja kĂśzĂźl sok jelentett hiĂĄnyt vagy teljes kimerĂźlĂŠst a SuperbĂľl. MĂşlt szerdĂĄn az MWV kiadvĂĄnyt jelentetett meg az autĂłsok rĂŠszĂŠre, amiben arrĂłl biztosĂ­totta Ăľket, hogy a Super E10 a nĂŠmet utakon futĂł autĂłk 93 szĂĄzalĂŠkĂĄra egyĂĄltalĂĄn nem veszĂŠlyes.

Az elmúlt Êvekben a bioetanol elþållítåsa Ês felhasznålåsa a hagyomånyos ßzemanyagokkal keverve folyamatosan nþtt az Európai Unióban a 2003 óta elfogadott szåmos irånyelv Ês szabålyozås hatåsåra. A megújuló energiaforråsok direktívåja ÊrtelmÊben 2010-re minden tagållamnak el kellett Êrnie az 5,75 szåzalÊkos bioetanol arånyt a kÜzlekedÊsben. A 2020-as cÊl a 20 szåzalÊk elÊrÊse. Az EU a termelÊstþl a felhasznålåsig a termÊk útjånak minden lÊpÊsÊt tåmogatja valamilyen formåban, így hatÊkonyan tud beleszólni az år alakítåsåba.