close
A kapcsolt termelők támogatása nélkül sem lesz olcsóbb az áram
Áram - Egyéb

A kapcsolt termelők támogatása nélkül sem lesz olcsóbb az áram

A villamos energia vĂŠgfelhasznĂĄlĂłi ĂĄra nem csĂśkkenthető drasztikusan a hővel kapcsoltan termelt ĂĄram tĂĄmogatott ĂĄrĂĄnak megszĂźntetĂŠsĂŠvel – jelentette ki Bencsik JĂĄnos, a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium klĂ­ma- ĂŠs energiaĂźgyekĂŠrt felelős ĂĄllamtitkĂĄra az OrszĂĄggyĹąlĂŠs fenntarthatĂł fejlődĂŠs bizottsĂĄgĂĄnak ĂźlĂŠsĂŠn szerdĂĄn Budapesten.

Szili Katalin független képviselő kérdésére az államtitkár kifejtette, a végfelhasználói árban 8-10 százalékot jelent az a támogatás, amit a hővel kapcsoltan termelt áram átvételi árában, az úgynevezett kát-rendszerben fizet meg a fogyasztó. A változtatás, miszerint a továbbiakban nem az áram, hanem a hő átvételi árában jelentkezik a támogatás, mindössze 1-2 százalék  árcsökkentést tenne lehetővé az áram árában. Fontos az, hogy  minél kevesebb extraprofitja legyen a termelőknek.

Az államtitkár  Bödecs Barna jobbikos képviselőnek a fával fűtő háztartások hátrányos helyzetére vonatkozó felvetésére válaszolva beszélt arról is, hogy készül a lakásfenntartási támogatás rendszere. Ennek keretében várhatóan az ősztől nem csak távhő- és földgáz-támogatások lesznek, hanem a más fűtési módokat használók is igényelhetnek majd támogatást.

Jávor Benedeknek, az LMP képviselőjének kérdésére Bencsik János azt mondta, hogy jó lenne a szélerőmű tendert a kát-rendszer átalakításának befejezéséig elhalasztani. Lehet, hogy lesz az idén pályázat, de személyes véleménye szerint azt 50 megawatt alatti összkapacitásra írják ki.

Schmidt Csaba fideszes képviselőnek a hőtermelésben a megújuló energia elterjedésének lehetőségeit firtató kérdésére az államtitkár elmondta, hogy elsősorban a kisebb településeken a háztartások és intézmények ellátását szolgálhatja, nagyobb városokban és Budapesten nincs realitása a megújuló energiával történő távhőtermelésnek.

Bencsik JĂĄnos ismertette azt a mĂłdosĂ­tĂł javaslatot, amely szerint vĂĄltozatlan marad a kĂĄt-rendszer, de szigorĂ­tjĂĄk annak a fĂĄnak a minősĂŠgĂŠt, amit biomassza cĂŠlra lehet felhasznĂĄlni, ĂŠs szigorĂ­tjĂĄk a felhasznĂĄlĂł erőmĹąvek berendezĂŠsĂŠnek hatĂŠkonysĂĄgĂĄt. A vĂĄltozĂĄsok az ĂĄllamtitkĂĄr szerint kĂźlĂśnbĂśző kĂŠpen ĂŠrintik a szereplőket, azĂŠrt a Magyar Energia Hivatal a szĂźksĂŠges vĂĄltoztatĂĄsok ĂŠrdekĂŠben elemzi majd a helyzetet. Az Ăşj szabĂĄlyozĂĄs miatt lesznek biomassza erőmĹąvek, amelyeknek időt kell biztosĂ­tani az ĂĄtmenetre – magyarĂĄzta a bizottsĂĄgi ĂźlĂŠsen az ĂĄllamtitkĂĄr. HozzĂĄfĹązte: nem cĂŠl az erdőgazdasĂĄgok ellehetetlenĂ­tĂŠse sem. Figyelembe kell venni ugyanis, hogy a fa 30-40 szĂĄzalĂŠka alkalmas csak faipari feldolgozĂĄsra, a tĂśbbi csak tĹązifĂĄnak hasznĂĄlhatĂł.

Az államtitkár szólt a zöld beruházási rendszer épületenergetikai pályázatairól. Erről azt mondta, hogy először a pénzügyi forrás nélkül korábban befogadott 16 milliárd forintnyi pályázatot kell rendezni. Ennek forrása szén-dioxid-kvóta értékesítés lehet, amire jó lehetőséget nyújt Magyarország Európai Uniós elnöksége. Bencsik János megjegyezte, hogy a Spanyolországnak korábban eladott kvóta-bevételből még 4,5 milliárd forintnyit nem osztottak szét.

A bizottsági ülésen lehetőségük volt a szakmai szervezetek képviselőinek is hozzászólni, illetve kérdezni Bencsik János államtitkárt a megújuló energia támogatásának és felhasználásának lehetőségeiről. A válaszokból kiderült, beruházások támogatását behatárolják a költségvetési korlátok, de számos lehetőség adódik többek között az Új Széchenyi Tervben és közvetlenül európai uniós pályázatokon is.