close
A horvát alkotmánybíróság elutasította Hernádi Zsolt panaszát
Egyéb - Olaj

A horvát alkotmánybíróság elutasította Hernádi Zsolt panaszát

A horvát alkotmánybíróság elutasította Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatójának panaszát, amelyben kifogásolta, hogy Horvátország megsérti alkotmányos jogait – írta a Jutarnji List című horvát napilap pénteken.

Az újság emlékeztet arra, Hernádi Zsoltot azzal vádolják, hogy Ivo Sanader volt horvát miniszterelnökkel együtt részt vett az INA horvát olajipari vállat törvénytelen eladásában. “Az alkotmánybíróság megelégszik azzal a ténnyel, hogy a panasz indítványozója nem elérhető a horvát hatóságok számára, ezért nem lehet a horvát bíróságnak felróni azokat a mulasztásokat, amelyeket saját országa követett el a beadványozóval szemben, az ő kárára. Konkrétan, nem lehet Horvátországnak felróni azt, hogy a magyar illetékes szervek elmulasztották kézbesíteni Hernádinak a horvátországi kihallgatásokra szóló idézéseket, amelyeket Horvátország szabályszerűen továbbított” – idézi a lap az alkotmánybíróság indoklását, amelyet zárt ülésen, január 7-én hozott meg a testület, és amely hatályossá vált a hivatalos közlönyben való megjelenése után. A bíróság szerint Hernádi Zsolt elkerülte a zágrábi tanúskodásra kötelező idézések átvételét.

A lap szerint annak ellenére, hogy a Mol Nyrt. ügyvédjei azt állították, ügyfelük nem kapott idézést, az alkotmánybíróság elfogadta a legfelsőbb bíróság döntését Hernádi előzetes letartóztatásáról, mert a korrupció- és szervezet bűnözés ügyeiben eljáró ügyészség (USKOK) 2010 júniusa és 2013. július 4-e között négyszer kérelmezte Hernádi Zsolt kihallgatását Magyarországon és kétszer a horvát igazságügyi szervek előtt. Az USKOK tavaly márciusban emelt vádat Hernádi Zsolt ellen. Azzal vádolja, hogy 10 millió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanadernek, hogy a Mol megszerezhesse az irányítói jogokat az INA-ban, illetve azért, hogy a veszteséges gázüzletágat válasszák le a cégről, és azt a horvát állam vegye át. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a vádakat, és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat.

A Fővárosi Ítélőtábla tavaly december elején jogerősen helybenhagyta a nemzetközi kapcsolatokban elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt Hernádi Zsolt ellen indult büntetőügyben hozott elsőfokú, felmentő ítéletet. Az USKOK szerint a magyar bírói döntés nem változtat semmin, a Mol elnöke elleni horvátországi eljárás folytatódhat.