close
A Gazprom és a Rosznyefty is az LNG-ben látja a biztonságot
Egyéb - Gáz - Olaj

A Gazprom és a Rosznyefty is az LNG-ben látja a biztonságot

A Gazprom és a Rosznyefty is igyekszik minél lendületesebben az LNG szektorban érvényesülni. Előbbi a Vlagyivosztok-LNG projektjét szeretné befejezni, utóbbi pedig Kínával társulna és exportálna is az ázsiai országba.

Elkészült a Gazprom Keleti Gáz Program (Eastern Gas Program) nevű projektjének befektetési tervezete, mely a Vlagyivosztok közelében lévő gázmezőn létesítene gázcseppfolyósító üzemet. A Vlagyivosztok-LNG beruházásról Alekszej Miller, a gázmonopol igazgatósági tanácsának elnöke és a Primorje tartomány kormányzója, Vlagyimir Miklusevszkij tartott megbeszélést a napokban.

2009 és 2012 között a Gazprom több, mint 9 milliárd rubelt (nagyjából 300 millió dollárt) injektált Primorjébe a térség gázszektorának fejlesztése érdekében. Ezalatt kidolgozták a tartomány általános gázellátási és -felhasználási sémáját, megépítettek négy gázvezetéket, elkezdődött hét leágazás, nyolc kisebb vezeték és hét gázelosztó megtervezése. Idén folytatják a tervezést és a költségvetési tervek kidolgozását.

A cseppfolyósított gáz (LNG) piacán a Gazprom versenytársává válhat a Rosznyefty, a legnagyobb orosz, (állami többségi tulajdonú) tőzsdei lévő olajvállalat. A vállalat elnöke, Igor Szecsin nemrégiben találkozott Wang Qisannal, Kína elnökhelyettesével, hogy LNG adás-vételről tárgyaljanak, írja az RT hírügynökség. A Rosznyefty ugyanis LNG jogokat, adókedvezményeket és offshore termelési lehetőségeket keres, a terméknek pedig piacot, e szerepre pedig alkalmas lenne Kína.

Míg a hagyományos gáz piaca évente 2 százalékkal, az LNG-é 4-6 százalékkal nő a 2030-ig az előrejelzések szerint, a gáz cseppfolyósításának lehetőségével pedig globalizálódik a piac, jegyezte meg a tárgyalással kapcsolatban Alekszandr Novak, Oroszország energiaminisztere. Mint azt Szecsin elmondta, az ország már jópár potenciális vásárlót elvesztett az LNG export limitált kapacitása miatt. A Rosznyefty partnerével az ExxonMobillal egy sor más belföldi és külföldi vállalathoz csatlakozott, melyeknek a Kreml LNG termelési jogokat biztosít.

A megbeszélés másik felében olajkutatási és -termelési együttműködésről tárgyaltak a felek, valamint a Kínába exportálható Rosznyefty-olaj mennyiségének növeléséről.