close
Roham az energetikai pályázatokért, jönnek az új kiírások
Blog - Egyéb - Megújuló - Távhő

Roham az energetikai pályázatokért, jönnek az új kiírások

Újabb energetikai pályázati kiírást függesztett fel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mert a beérkezett igénylések messze meghaladták a keretösszeget. Hamarosan két újabb pályázat nyílik meg, amelyekre hasonlóan komoly érdeklődés várható.

Az első néhány órában az eredeti keret több mint négyszeresére érkezett igénylés, ezért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) már február 13-án, a kiírás napján felfüggesztett több Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatot. Hétfőn a Megújuló energia alapú villamos energia, kapcsolt hő és villamos energia, valamint biometán termelés című kiírást szintén felfüggesztette az NFÜ, mivel a rendelkezésre álló 16,5 milliárd forintos keret kimerülése. Hétfőn ugyanis már több mint 260 százalékos igény látszódott. A jogszabálynak

Figyelem!
Módosul a helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal című pályázati felhívás beadásának legkorábbi időpontja. Az Új Széchenyi Terv keretében megjelent „Helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal” című (KEOP-2012-4.10.0/B kódszámú) pályázati kiírásra a pályázatok benyújtása legkorábban 2013. február 25-től lehetséges (a korábbi 2013. február 21-i dátum helyett). Valamint módosult az Új Széchenyi Terv keretében megjelent „Helyi hő, és villamosenergia-igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal”című (KEOP-2012-4.10.0/A kódszámú) pályázati felhívás III. Energetikai Tanulmány, és a IV. Audit műszaki melléklet dokumentuma.

megfelelően 2013. február 20. szerda éjfélig postára adott pályázatokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elbírálja, a bírálat eredményéről a döntést követően a pályázókat tájékoztatja. Az utóbbi időszakban több hasonló programot is fel kellett függesztenie az NFÜ-nek forráskimerülés miatt, ami jól mutatja, hogy a pályázók is érzik a 2007-2013-as tervezési időszak végének közeledtét.

Több mint két éves várakozás előzte meg a korábban is nagyon népszerű energetikai pályázatok újbóli kiírását. A költségvetési, nonprofit és vállalkozói szféra ugyanis már 2011-től várta az Operatív Programok közötti átcsoportosítások eredményeként a konstrukciókat. A társadalmi egyeztetésre bocsájtott pályázati felhívások már négy hónapja, 2012 októbere óta elérhetők voltak az NFÜ honlapján, majd decembertől az energiahatékonyságot, januártól pedig a megújuló energetikai fejlesztéseket támogató végleges felhívások hivatalosan is megjelentek. A felelősen gondolkodó és komolyan pályázni kívánó projektgazdák már 2012-ben felkészülhettek arra, hogy épületenergetikai pályázat műszaki, pénzügyi, jogi előkészítésére lesz szükség.

Így nem meglepő, hogy még a határidő lejárta előtt eldőlt a nemrégiben meghirdetett 34 milliárd forint keretösszeggel kiírt három energiahatékonysági pályázat sorsa, melyek komplex épület energiahatékonysági felújításra, épületek megújuló energia felhasználásának elősegítésére és a távhő szektor energetikai korszerűsítésére kínáltak lehetőséget. Az NFÜ sikerként könyveli el, hogy ilyen arányú pályázati érdeklődés mutatkozott az energetikai fejlesztések iránt.
Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján hasonlóan gyors felfüggesztésre lehet számítani a következő napokban megnyíló további két, 18,5 Mrd Ft keretösszeggel meghirdetett megújuló energia alkalmazásán alapuló pályázati konstrukciókra.