close
A FŐGÁZ megnyitotta Budapest első földgázkútját
Egyéb - Gáz

A FŐGÁZ megnyitotta Budapest első földgázkútját

A FŐGÁZ ĂśnĂĄllĂł beruhĂĄzĂĄsĂĄban megĂŠpĂ­tette ĂŠs 2011. oktĂłber 27-ĂŠn ĂĄtadta Budapest első sűrĂ­tett-fĂśldgĂĄzĂźzemanyag (CNG) tĂśltőberendezĂŠsĂŠt. A MOL kőbĂĄnyai Ăşti tĂśltőĂĄllomĂĄsĂĄn Ăźzembe helyezett CNG kĂşttal a FŐGÁZ letette a kĂśltsĂŠgtakarĂŠkos ĂŠs kĂśrnyezetbarĂĄt fĂśldgĂĄzautĂłzĂĄs alapjait.

A FŐGÁZ cĂŠlul tűzte ki a fĂśldgĂĄzĂźzemanyag megismertetĂŠsĂŠt ĂŠs elterjesztĂŠsĂŠt Budapesten. A hazĂĄnkban mĂŠg kevĂŠsbĂŠ ismert technolĂłgiĂĄra ĂŠpĂźlő gĂŠpjĂĄrmű-Ăźzemanyag nĂŠpszerűsĂ­tĂŠse ĂŠrdekĂŠben a FŐGÁZ megĂŠpĂ­tette ĂŠs ĂĄtadta a fővĂĄros első fĂśldgĂĄzkĂştjĂĄt. Budapest első nyilvĂĄnos CNG kĂştjĂĄn Ăźzembe helyezett kompresszor 1 Ăłra alatt 270m3 fĂśldgĂĄzt kĂŠpes ĂśsszesűrĂ­teni 250 bar nyomĂĄsra, ezĂĄltal egy szemĂŠlyautĂł mindĂśssze 3 perc alatt megtankolhatĂł. A gyors kiszolgĂĄlĂĄst tovĂĄbb segĂ­ti, hogy egy kĂştoszlop egyszerre kĂŠt jĂĄrmű Ăźzemanyag-feltĂśltĂŠsĂŠt is ki tudja szolgĂĄlni. A kĂşton minden NGV1 ĂŠs NGV2 tĂśltőfejjel rendelkező jĂĄrmű szĂĄmĂĄra biztosĂ­tottak a tankolĂĄshoz szĂźksĂŠges feltĂŠtelek, azaz szemĂŠlyautĂłk, teherautĂłk ĂŠs buszok is tankolhatnak.

A 2011. oktĂłber 27-ĂŠn tartott ĂźnnepĂŠlyes kĂştĂĄtadĂĄs hĂĄzigazdĂĄja, Koncz LĂĄszlĂł vezĂŠrigazgatĂł, megnyitĂł beszĂŠdĂŠben elmondta: „TĂĄrgyalĂĄsokat folytatunk budapesti nagyvĂĄllalatokkal, annak ĂŠrdekĂŠben, hogy gĂŠpjĂĄrműflottĂĄjukat kĂśrnyezetbarĂĄt CNG Ăźzemű autĂłkra cserĂŠljĂŠk.” HozzĂĄtette: „A FővĂĄros levegőminősĂŠg javĂ­tĂĄsi cĂŠlkitűzĂŠseinek is megfelelve a FŐGÁZ fokozatosan megkezdi teljes autóållomĂĄnyĂĄnak CNG jĂĄrművekre tĂśrtĂŠnő levĂĄltĂĄsĂĄt.” A CNG Ăźzemanyag amellett, hogy a vĂĄrosi kĂśzlekedĂŠs kĂśltsĂŠgtakarĂŠkos mĂłdjĂĄt kĂ­nĂĄlja, jelentős kĂśrnyezet- ĂŠs egĂŠszsĂŠgmegĂłvĂł hatĂĄssal is bĂ­r, hiszen csĂśkkentett kĂĄrosanyag-kibocsĂĄtĂĄsĂĄnak kĂśszĂśnhetően hozzĂĄjĂĄrul a levegő finompor-koncentrĂĄciĂłjĂĄnak mĂŠrsĂŠklĂŠsĂŠhez.

A CNG hajtĂĄsĂş jĂĄrművek vĂĄrosi hasznĂĄlatĂĄnak elterjedĂŠsĂŠt tĂĄmogatja az is, hogy a korĂĄbbiaktĂłl eltĂŠrően – egy szabĂĄlymĂłdosĂ­tĂĄsnak kĂśszĂśnhetően – egyre tĂśbb mĂŠlygarĂĄzsban nyĂ­lik lehetősĂŠg parkolĂĄsra fĂśldgĂĄz ĂźzemanyagĂş jĂĄrművel. A CNG Ăźzemanyagot hasznĂĄlĂł gĂŠpjĂĄrművek tovĂĄbbi előnye, hogy esetleges szmog-riadĂł esetĂŠn mentesĂźlnek a forgalomkorlĂĄtozĂĄs alĂłl, vagyis akkor is szabadon kĂśzlekedhetnek.

A kĂśzlekedĂŠsi eszkĂśzĂśk kĂĄros-anyagkibocsĂĄtĂĄsĂĄnak megnĂśvekedĂŠsĂŠvel a levegő minősĂŠge ĂŠs kĂśrnyezetĂźnk tisztasĂĄga veszĂŠlybe kerĂźlt, Ă­gy megemelkedet az alternatĂ­v Ăźzemanyagok hasznĂĄlatĂĄnak jelentősĂŠge. ElőtĂŠrbe kerĂźlt a tiszta, gazdasĂĄgosan ĂŠs energiatakarĂŠkosan alkalmazhatĂł fĂśldgĂĄz, mely kedvező tulajdonsĂĄgainak ĂŠs előnyeinek kĂśszĂśnhetően – szĂĄmos felhasznĂĄlĂĄsi lehetősĂŠge mellett – jĂĄrművek meghajtĂĄsĂĄra is alkalmazhatĂł.

A fĂśldgĂĄz hazĂĄnkban nem teljesen ismeretlen Ăźzemanyag, azonban az infrastruktĂşra hiĂĄnya eddig nem tette lehetővĂŠ szĂŠles kĂśrben valĂł elterjedĂŠsĂŠt. A FŐGÁZ mint a kĂśrnyezetvĂŠdelmi tĂśrekvĂŠsek irĂĄnt elkĂśtelezett legrĂŠgebbi, tĂśbbsĂŠgi magyar tulajdonban lĂŠvő gĂĄzszolgĂĄltatĂł tĂĄrsasĂĄg, a fĂśldgĂĄz hasznosĂ­tĂĄsĂĄnak nĂŠpszerűsĂ­tĂŠsĂŠben ĂşttĂśrő szerepet vĂĄllalt. 2008-ban pilot projektet indĂ­tott egy fĂśldgĂĄz Ăźzemanyag lassĂştĂśltő-berendezĂŠs ĂźzemeltetĂŠsĂŠre nĂŠhĂĄny fĂśldgĂĄzĂźzemű gĂŠpjĂĄrmű hasznĂĄlatĂĄval. A tovĂĄbbi fejlesztĂŠshez a FŐGÁZ a Budapesti Műszaki ĂŠs GazdasĂĄgtudomĂĄnyi Egyetemmel egyĂźttműkĂśdĂŠsi megĂĄllapodĂĄst kĂśtĂśtt a fĂśldgĂĄzalapĂş kĂśzlekedĂŠs biztonsĂĄgĂĄt ĂŠs hatĂŠkonysĂĄgĂĄt nĂśvelő mĂłdszerek kidolgozĂĄsĂĄra.

A projektben elĂŠrt pozitĂ­v tapasztalatok arra ĂśsztĂśnĂśztĂŠk a tĂĄrsasĂĄg vezetĂŠsĂŠt, hogy tovĂĄbbi lĂŠpĂŠseket tegyen a sűrĂ­tett-fĂśldgĂĄzĂźzemanyag (CNG) elterjesztĂŠse ĂŠrdekĂŠben. A FŐGÁZ, CNG technolĂłgia elterjesztĂŠsĂŠnek terĂźletĂŠn elĂŠrt sikereit 2009-ben a Greenexpo kiĂĄllĂ­tĂĄson a „Greenexpo InnovĂĄciĂł” dĂ­j odaĂ­tĂŠlĂŠsĂŠvel is ĂŠrtĂŠkeltĂŠk. Az elismerĂŠs olyan kĂśrnyezetbarĂĄt ĂşjĂ­tĂĄs, termĂŠk vagy technolĂłgia bemutatĂĄsĂĄĂŠrt nyerhető el, amely a mindennapokban is megvalĂłsĂ­thatĂł fejlesztĂŠssel jĂĄrul hozzĂĄ a kĂśrnyezetvĂŠdelemhez. A CNG elterjesztĂŠsĂŠt cĂŠlzĂł kezdemĂŠnyezĂŠshez 2009-ben hat fővĂĄrosi szĂŠkhelyű vĂĄllalat is csatlakozott, vĂĄllalva, hogy gĂŠpjĂĄrműbeszerzĂŠseiknĂŠl lehetősĂŠg szerint előnyben rĂŠszesĂ­tik a gazdasĂĄgos előnyĂśket is biztosĂ­tĂł CNG-t, Ă­gy hozzĂĄjĂĄrulnak Budapest levegőjĂŠnek megtisztĂ­tĂĄsĂĄhoz. Hogy a lehetősĂŠgekből konkrĂŠt eredmĂŠnyek szĂźlessenek a FŐGÁZ 2011. januĂĄr 14-ĂŠn szerződĂŠst kĂśtĂśtt a Magyar Olaj- ĂŠs GĂĄzipari Nyrt.-vel, azzal a cĂŠllal, hogy a MOL meglĂŠvő Ăźzemanyag-tĂśltőĂĄllomĂĄsĂĄra a FŐGÁZ fĂśldgĂĄz-ĂźzemanyagtĂśltő kutat telepĂ­t, Ă­gy megteremti a gĂŠpjĂĄrművek tĂśltĂŠsĂŠhez szĂźksĂŠges infrastruktĂşrĂĄt ĂŠs Budapesten mindenki szĂĄmĂĄra elĂŠrhetővĂŠ teszi a fĂśldgĂĄz ĂźzemanyagkĂŠnt valĂł felhasznĂĄlĂĄst. Az ĂŠpĂ­tĂŠsi munkĂĄlatok ĂŠs az engedĂŠlyezĂŠsi eljĂĄrĂĄs kb. 4 hĂłnapot vett igĂŠnybe. 2011 szeptemberĂŠben a FŐGÁZ megkapta a hasznĂĄlatba vĂŠteli engedĂŠlyt, majd 2011. oktĂłber 27-ĂŠn ĂĄtadta Budapest első fĂśldgĂĄz Ăźzemű gyorstĂśltő-ĂĄllomĂĄsĂĄt.

A FŐGÁZ a kĂşt ĂĄtadĂĄsĂĄval nem zĂĄrta le a sűrĂ­tett-fĂśldgĂĄz meghonosĂ­tĂĄsĂĄra tett tĂśrekvĂŠseit, a kezdetkor Ăźzembe helyezett nĂŠhĂĄny autĂłbĂłl ĂĄllĂł CNG flottĂĄjĂĄt folyamatosan bővĂ­ti. A FŐGÁZ rĂśvid tĂĄvĂş cĂŠlja kĂśzt szerepel teljes gĂŠpjĂĄrműĂĄllomĂĄnyĂĄnak CNG Ăźzemű gĂŠpjĂĄrművekre tĂśrtĂŠnő cserĂŠje. A FŐGÁZ kĂśrnyezetbarĂĄt kĂśzlekedĂŠs megteremtĂŠsĂŠre irĂĄnyulĂł tĂśrekvĂŠsei illeszkednek az EurĂłpai UniĂł ĂŠs a FővĂĄros levegőminősĂŠg javĂ­tĂĄsi programjaihoz is. A finom por ĂŠs nitrogĂŠn-oxid hatĂĄrĂŠrtĂŠkeinek betartĂĄsa ĂŠrdekĂŠben jelentős lĂŠpĂŠseket kell tenni a kĂśzĂşti ĂŠs kĂśzĂśssĂŠgi kĂśzlekedĂŠsben, hogy csĂśkkentsĂźk a kĂĄrosanyag-kibocsĂĄtĂĄst. Ennek ĂŠrdekĂŠben a kormĂĄnyzat cĂŠlul tűzte ki a kĂśzszolgĂĄltatĂĄsban az alacsony kĂĄrosanyag-kibocsĂĄtĂĄsĂş CNG autĂłk bevezetĂŠsĂŠt. 

 Egy gĂĄzĂźzemű autĂł egy feltĂśltĂŠssel 320-330 kilomĂŠtert tud megtenni, melynek sorĂĄn, homogĂŠn ĂŠgĂŠsfolyamatĂĄnak kĂśszĂśnhetően, elĂŠgĂŠsekor lĂŠnyegesen kevĂŠsbĂŠ szennyezi a kĂśrnyezetet. A sűrĂ­tett-fĂśldgĂĄz, (nemzetkĂśzi jelĂślĂŠse CNG: Compressed Natural Gas) a kĂśrnyezetet fokozottan kĂ­mĂŠlő, gazdasĂĄgos ĂźzemeltetĂŠsi lehetősĂŠget kĂ­nĂĄl a kĂśzlekedĂŠsben. A szĂŠn-monoxid (CO), a kibocsĂĄtott szĂŠnhidrogĂŠnek (HC) szintje CNG hasznĂĄlatĂĄval jelentősen csĂśkkenthetők csakĂşgy, mint a nitrogĂŠn-oxidok (NOx) mennyisĂŠge, valamint a szilĂĄrd rĂŠszecske kibocsĂĄtĂĄs.

 

Â