close
Jelentősen nőtt a Shell profitja
Egyéb - Gáz - Olaj

Jelentősen nőtt a Shell profitja

A jelentősen nĂśvekvő fĂśldgĂĄz- ĂŠs kőolajĂĄraknak kĂśszĂśnhetően a Shell csaknem megkĂŠtszerezte a harmadik negyedĂŠves profitjĂĄt az előző ĂŠv hasonlĂł időszakĂĄhoz viszonyĂ­tva.

JĂłl megy a Shellnek – legalĂĄbbis ez derĂźl ki az olajipari ĂłriĂĄskonszern harmadik negyedĂŠves jelentĂŠsĂŠből. Eszerint a cĂŠg csaknem megkĂŠtszerezte harmadik negyedĂŠves nyeresĂŠgĂŠt a tavalyi eredmĂŠnyeihez kĂŠpest, akkor 3,5 milliĂĄrd dollĂĄros profitot termelt, mĂ­g idĂŠn a nyeresĂŠge ebben az időszakban 7,2 milliĂĄrd dollĂĄrra rĂşgott.

A konszern egyĂŠrtelműen a nyersolaj ĂŠs a fĂśldgĂĄz ĂĄremelkedĂŠsĂŠnek kĂśszĂśnheti a kiugrĂłan jĂł eredmĂŠnyt: csak a kőolaj mintegy 40 szĂĄzalĂŠkkal drĂĄgult az előző ĂŠv hasonlĂł időszakĂĄhoz kĂŠpest. Ugyanakkor tĂśbb sĂşlyos baleset is negatĂ­van ĂŠrintette a cĂŠg eredmĂŠnyeit: augusztusban a Gannet Alpha nyĂ­lt tengeri kőolaj-kitermelő platformnĂĄl keletkezett komoly szivĂĄrgĂĄs, ami miatt tĂśbb mint 1300 hordĂłnyi nyersolaj jutott az Északi-tengerbe, nĂŠhĂĄny hĂŠttel ezelőtt pedig sĂşlyos tűzvĂŠsz pusztĂ­tott a Shell egyik legnagyobb kőolaj-finomĂ­tĂł lĂŠtesĂ­tmĂŠnyĂŠben SzingapĂşrban.