close
Nagy jövő előtt áll a hibrid-erőmű
Egyéb - Megújuló

Nagy jövő előtt áll a hibrid-erőmű

Nem egyenletes teljesĂ­tmĂŠny – ez a nap- ĂŠs a szĂŠlenergia egyik nagy hĂĄtulĂźtője. A megoldĂĄst a problĂŠmĂĄra a hibrid-erőművek jelenthetik, amikor a megĂşjulĂł forrĂĄsbĂłl előĂĄllĂ­tott elektromos ĂĄramot az erőmű hidrogĂŠnnĂŠ, vagy metĂĄnnĂĄ alakĂ­tja. A hĂŠten Berlin mellett kezdte meg műkĂśdĂŠsĂŠt az első ilyen nagyobb teljesĂ­tmĂŠnyű lĂŠtesĂ­tmĂŠny. A szakemberek nagy jĂśvőt jĂłsolnak a technolĂłgiĂĄnak, pedig csak komoly energiavesztesĂŠggel műkĂśdik.

A nem egyenletes teljesĂ­tmĂŠny a szĂŠlerőművek ĂŠs a napelemek rĂĄkfenĂŠje, a nagyobb lĂŠtesĂ­tmĂŠnyek hiĂĄba lennĂŠnek akĂĄr Ăśnmagukban is kĂŠpesek ellĂĄtni kisebb vĂĄrosokat zĂśld ĂĄrammal, ha felhős az ĂŠg, vagy nem fĂşj a szĂŠl, nem termelnek ĂĄramot. Az elektromos energia tĂĄrolĂĄsĂĄnak problĂŠmĂĄjĂĄt korĂĄbban mĂĄr rĂŠszletesebben bemutattuk (Keresd a tĂĄrolĂłt – Energiainfo, 2011. Okt. 03.) nĂŠmet kutatĂłk most Ăşgy hiszik, hogy megoldĂĄst talĂĄltak erre a problĂŠmĂĄra. LegalĂĄbbis Ă­gy harangoztĂĄk be a vilĂĄg első nagy teljesĂ­tmĂŠnyű hibrid-erőművĂŠt, azaz a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsbĂłl hidrogĂŠnt előĂĄllĂ­tĂł lĂŠtesĂ­tmĂŠnyt, amelyet a hĂŠten avattak fel Berlin mellett. 

“Egy nagy lĂŠpĂŠst tettĂźnk előre a cĂŠlunkhoz, hogy NĂŠmetorszĂĄg energiaellĂĄtĂĄsĂĄt teljes egĂŠszĂŠben megĂşjulĂł forrĂĄsokbĂłl fedezzĂźk” – jelentette ki Matthias Placzek Brandenburg tartomĂĄny miniszterelnĂśke a Prenzlau melletti hibrid-erőmű avatĂĄsakor. A projekt ĂśsszessĂŠgĂŠben 21 milliĂł eurĂłs kĂśltsĂŠgĂŠt a szĂŠlenergia-konszern Enertag, a Total, a Vatenfall ĂŠs a nĂŠmet vasutak kĂśzĂśsen finanszĂ­roztĂĄk. 

A technolĂłgia lĂŠnyege, hogy a szĂŠlerőművekkel megtermelt elektromos ĂĄram segĂ­tsĂŠgĂŠvel a vizet (hidrolĂ­zis) hidrogĂŠnre ĂŠs oxigĂŠnre bontjĂĄk, az Ă­gy keletkezett hidrogĂŠnt pedig nyomĂĄs alatt tĂĄroljĂĄk. A hidrogĂŠn ezutĂĄn akĂĄr ĂĄramtermelĂŠsben, akĂĄr hőtermelĂŠsben, akĂĄr hibrid autĂłk meghajtĂĄsĂĄban is felhasznĂĄlhatĂł. A Total tĂśbbek kĂśzĂśtt azĂŠrt finanszĂ­rozta a projektet, mert benzinkĂştjainĂĄl rĂŠszben az ilyen, “tiszta forrĂĄsbĂłl” szĂĄrmazĂł hidrogĂŠnnel tĂśltenĂŠ fel a hibrid gĂŠpkocsikat. A Prenzlau-i lĂŠtesĂ­tmĂŠny ĂłrĂĄnkĂŠnt 120 kĂśbmĂŠter hidrogĂŠnt kĂŠpes termelni, (ez egy hibrid gĂŠpkocsinak mintegy 1000-1200 kilomĂŠter megtĂŠtelĂŠhez elegendő). Az Enertag komoly lehetősĂŠgeket lĂĄt a hibrid-erőművekben, mivel az ilyen lĂŠtesĂ­tmĂŠnyek csak akkor tĂĄplĂĄlnak be elektromos ĂĄramot a hĂĄlĂłzatba, amikor arra valĂłban szĂźksĂŠg van, ĂŠs a megtermelt hidrogĂŠn elĂŠgetĂŠsĂŠvel a teljesĂ­tmĂŠnyĂźk egyenletes, a hibrid-erőművek kĂŠpesek lehetnek akĂĄr az atomerőművek szerepĂŠt is ĂĄtvenni NĂŠmetorszĂĄgban.

Ugyanakkor a hidrogĂŠn csak nehezen tĂĄrolhatĂł, ĂŠs nem szĂĄllĂ­thatĂł a jelenleg mĂĄr kiĂŠpĂ­tett fĂśldgĂĄz-vezetĂŠkekben. EzĂŠrt Michael Specht a nĂŠmet Nap- ĂŠs SzĂŠlenergia KutatĂłkĂśzpont (ZSW) ĂŠs Michael Sterner a Fraunhofer-intĂŠzet munkatĂĄrsai szerint a megtermelt hidrogĂŠnnel, valamint a lĂŠgkĂśrből kinyert, vagy a biomassza-erőművekben keletkező szĂŠn-dioxiddal metĂĄnt kellene előĂĄllĂ­tani. VĂĄrhatĂłan a jĂśvő ĂŠvben kezdi meg műkĂśdĂŠsĂŠt az első olyan lĂŠtesĂ­tmĂŠny Stuttgart mellett, amely a szĂŠlenergiĂĄbĂłl megtermelt hidrogĂŠnből ĂŠs a lĂŠgkĂśri szĂŠn-dioxidbĂłl metĂĄnt (a fĂśldgĂĄz fő alkotĂłelemĂŠt) ĂĄllĂ­t elő. Az ilyen erőművek segĂ­tsĂŠgĂŠvel olyan orszĂĄgok, amelyek nem rendelkeznek kellő fĂśldgĂĄzkĂŠszletekkel, akĂĄr sajĂĄt szĂźksĂŠgletĂźk jelentős rĂŠszĂŠt helyben ĂĄllĂ­thatnĂĄk elő.

A technolĂłgia mellett szĂłl, hogy EurĂłpa legtĂśbb orszĂĄgĂĄban – Ă­gy MagyarorszĂĄgon is – kivĂĄlĂłan kiĂŠpĂ­tett fĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł- ĂŠs tĂĄrolĂł infrastruktĂşra van. Ellene szĂłl azonban, hogy gyalĂĄzatosan rossz a hatĂŠkonysĂĄga, a megtermelt energia alig 30-35 szĂĄzalĂŠka nyerhető vissza, mind a hidrolĂ­zis, mind a metĂĄn előĂĄllĂ­tĂĄsa meglehetősen energiaigĂŠnyes feladat. Ugyanakkor tĂśbb konszern is komoly lehetősĂŠgeket lĂĄt a rendszerben, Ă­gy pĂŠldĂĄul az Audi, amely lapĂŠrtesĂźlĂŠsek szerint egy Hamburg mellett biomassza-erőmű mellĂŠ tervez egy ilyen hibrid-erőművet lĂŠtrehozni, hogy az ott előĂĄllĂ­tott fĂśldgĂĄzzal ĂŠs hidrogĂŠnnel ellĂĄthassa a hibrid, vagy gĂĄzĂźzemű Audikat hasznĂĄlĂł Ăźgyfeleit.