close
A Dalkia Energia veszi meg az E.ON debreceni és nyíregyházi erőműveit
Áram - Egyéb

A Dalkia Energia veszi meg az E.ON debreceni és nyíregyházi erőműveit

A szükséges szakhatósági engedélyek és jóváhagyások megszerzését követően a Dalkia Energia Zrt. tulajdonába kerülnek a debreceni és nyíregyházi erőművek. – A tranzakcióval további 760 megawatt hőtermelő és 160 megawatt villamosenergia-termelő kapacitással bővül a Dalkia Energia cégcsoport erőművi portfóliója.

A tegnapi napon megállapodást kötött a Dalkia Energia Zrt. és az E.ON Hungária Zrt. a debreceni és nyíregyházi erőművek adásvételéről. A szerződés értelmében a két egység legkésőbb 2015. december 31-ig az országosan eddig 67 ezer lakossági fogyasztót és több ezer közületet távhővel ellátó Dalkia Energia tulajdonába kerül. Az ügylet a gázmotoros egységeken kívül minden erőművi berendezést érint. A vásárlással összesen további 760 megawatt hőtermelő és 160 megawatt villamosenergia-termelő kapacitással bővül a Dalkia Energia cégcsoport erőművi portfóliója. Az ügylet zárására a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Gazdasági Versenyhivatal szükséges engedélyeinek megszerzése után kerül majd sor. A most elindított tranzakcióval a Dalkia Energia cégcsoport tovább növeli részesedését az általa stratégiainak ítélt távhőtermelői szektorban.

„A most aláírt megállapodás szervesen illeszkedik a Dalkia Energia hosszú távú stratégiájához. A Dalkia hőtermelésben megszerzett tapasztalataival a debreceni és nyíregyházi erőművek, elsősorban hőtermelő egységként, gazdaságosan és versenyképesen üzemeltethetőek. Ezzel a tranzakcióval a Dalkia cégcsoport megerősíti pozícióját a távhőtermelői piacon” – hangsúlyozta a megállapodás hátterét Péterffy Attila, a Dalkia Energia erőmű üzletágának vezetője. A debreceni és a nyíregyházi egységekkel kiegészülve a cégcsoport közel 110 ezer lakossági fogyasztót, és több tízezer közületi fogyasztót lát majd el hőenergiával Magyarországon.

„Az E.ON Hungária csoport elkötelezett Magyarország energiabiztonsága és ügyfeleinek minőségi kiszolgálása mellett. Az elmúlt időszakban a piaci változásokkal összhangban a vállalatcsoport új üzleti modellt és stratégiát dolgozott ki. E szerint a cég a jövőben az országos hálózat további fejlesztése, minőségi, biztonságos üzemeltetése mellett innovatív új energetikai megoldások kidolgozására és bevezetésére fókuszál, valamint a kis és nagyvállalati ügyfélkör áram- és gáz szegmens ügyfeleire helyez még nagyobb hangsúlyt. Ezért rendezi át üzleti portfolióját és ezzel összhangban értékesíti hőtermelő üzletágát.” – mondta Ilyés Péter, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagja.

Az új egységek tekintetében a Dalkia Energia hosszabb távon vizsgálja a Pécsett tavaly megvalósított biomassza tüzelés alkalmazásának lehetőségét. Amennyiben azt a régió tüzelőanyagbázisa, az üzemeltetési tapasztalatok és a fogyasztói igények is indokolják, a társaság a két új egység esetében is nyitott a pécsi modell átvételére.
„Ezen a területen jelentős tapasztalataink vannak. Az ország adottságai mellett a biomassza beemelése a távhőtermelésbe megtérülő és minden érintett számára előnyöket rejtő megoldás lehet” – mutat rá Péterffy Attila, és hozzáteszi, hogy az erőművek megvásárlása kapcsán elsősorban arra koncentrál a Dalkia, hogy versenyképes hőszolgáltatással minél több új ügyfelet szerezzen az erőművek számára.

A debreceni erőmű az ország második legnagyobb városának 31.529 lakossági és 2.200 egyéb fogyasztója számára termeli a távhőt a városi szolgáltató 88 kilométer hosszú távhőrendszerén keresztül. Az egység egy ipari ügyfél számára technológiai hőt is szolgáltat. A megvásárolt berendezések hőenergia-teljesítménye 430, villamosenergia-teljesítménye pedig 102 megawatt.
A nyíregyházi erőmű összesen 15.647 lakossági és több mint 1000 egyéb ügyfelet lát el hőenergiával. A nyíregyházi berendezések összes hőenergia-teljesítménye 330, villamosenergia-teljesítménye 58 megawatt.