close
A CEZ már megvette részvényeinek kilenc százalékát
Áram - Egyéb

A CEZ már megvette részvényeinek kilenc százalékát

A Cseh Energetikai Művek (CEZ) mĂĄr felvĂĄsĂĄrolta sajĂĄt rĂŠszvĂŠnyei 9,02 szĂĄzalĂŠkĂĄt, amelyekĂŠrt 61,5 milliĂĄrd koronĂĄt fizetett ki. A kilenc szĂĄzalĂŠk Ăśsszesen 53,4 milliĂł rĂŠszvĂŠnyt jelent – kĂśzĂślte a CEZ a hĂŠtvĂŠgĂŠn internetes honlapjĂĄn. A rĂŠszvĂŠnyekĂŠrt kifizetett Ăśsszeg nagyjĂĄbĂłl a mĂĄsfĂŠlszerese a CEZ tavalyi adĂłzott nyeresĂŠgĂŠnek.

A rĂŠszvĂŠnyek tĂ­z szĂĄzalĂŠkĂĄnak a felvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄval a tulajdonosok kĂśzgyűlĂŠse tavaly (2007) ĂĄprilisban bĂ­zta meg a cĂŠgvezetĂŠst. A hatĂĄlyos szabĂĄlyok szerint tĂ­z szĂĄzalĂŠk az a maximĂĄlis ĂŠrtĂŠk, amelyet a cĂŠg nem lĂŠphet tĂşl. A CEZ a tovĂĄbbiakban mĂĄr csak mintegy 0,7 szĂĄzalĂŠknyi sajĂĄt rĂŠszvĂŠnyt tud felvĂĄsĂĄrolni, mert a cĂŠgvezetĂŠs tulajdonĂĄban 1,6 milliĂł rĂŠszvĂŠny van az opciĂłs program keretĂŠben.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a sorsa a felvĂĄsĂĄrolt rĂŠszvĂŠnyeknek. Elemzők szerint valĂłszĂ­nű, hogy a kĂśvetkező kĂśzgyűlĂŠs megszĂźnteti őket. A kĂśzelmĂşltban ezt valĂłszĂ­nűsĂ­tette Martin Roman, a CEZ vezĂŠrigazgatĂłja is. A rĂŠszvĂŠnyfelvĂĄsĂĄrlĂĄs cĂŠlja ugyanis a tavalyi kĂśzgyűlĂŠs dĂśntĂŠse alapjĂĄn a cĂŠg pĂŠnzĂźgyeinek bizonyos ĂĄtszervezĂŠse volt.

Ugyanakkor a cseh ĂĄllam, amely a CEZ rĂŠszvĂŠnyeinek tĂśbb mint kĂŠtharmadĂĄt tartja a kezĂŠben, egy kormĂĄnyhatĂĄrozat alapjĂĄn eladja a rĂŠszvĂŠnyek 7 szĂĄzalĂŠkĂĄt. A prĂĄgai tőzsde ĂĄltal nyilvĂĄnossĂĄgra hozott informĂĄciĂłk szerint azonban ez az eladĂĄs nehĂŠzkes, s eddig a rĂŠszvĂŠnyek 2,1 szĂĄzalĂŠka cserĂŠlt tulajdonost. Ezzel az ĂĄllam rĂŠszesedĂŠse a CEZ-ben 65,5 szĂĄzalĂŠkra csĂśkkent.

A CEZ a legnagyobb nyeresĂŠget termelő csehorszĂĄgi cĂŠg. A tavalyi ĂŠvet 42,8 milliĂĄrd koronĂĄs adĂłzott nyeresĂŠggel zĂĄrta. Az idei ĂŠvre a cĂŠgvezetĂŠs 46,6 milliĂĄrd koronĂĄs nettĂł nyeresĂŠggel szĂĄmol.