close
Ráerősít Oroszország a szénhidrogén kutatásokra
Egyéb - Gáz

Ráerősít Oroszország a szénhidrogén kutatásokra

OroszorszĂĄgban az elmĂşlt ĂŠvekben nem haladt kellő Ăźtemben az olaj- ĂŠs gĂĄzkutatĂĄs, a termelĂŠs pedig ĂŠppen, hogy szinten maradt, kicsit csĂśkkent is. Az orosz kormĂĄny dĂśntĂśtt: megkĂŠtszerezte a kĂśvetkező ĂŠvekben az olaj- ĂŠs gĂĄzfeltĂĄrĂĄsokra kĂślthető ĂĄllami keretet.

Az orosz kormĂĄny 2020-ig 23 milliĂĄrd dollĂĄrt kĂ­vĂĄn kĂślteni az orszĂĄgban folyĂł olaj- ĂŠs gĂĄzkutatĂĄsokra, ezzel megduplĂĄzĂłdik az e cĂŠlra korĂĄbban mĂĄr meghatĂĄrozott Ăśsszeg. A pĂŠnzt főkĂŠnt a kelet-szibĂŠriai terĂźletekre szĂĄnja, ott kĂ­nĂĄlkozik ugyanis a legjobb lehetősĂŠg a felhozott kĂŠszletek pĂłtlĂĄsĂĄra, s egyĂŠbkĂŠnt is ott indĂ­thatĂłk a kulcsfontossĂĄgĂş projektek, kĂśzĂślte a termĂŠszeti erőforrĂĄsok minisztere. Jurij Trutnyev elmondta az ĂşjsĂĄgĂ­rĂłk előtt azt is, hogy a kormĂĄny dĂśntĂŠse alapjĂĄn az ĂĄllami olajprogram felgyorsĂ­tĂĄsa nemcsak kĂŠtszer annyi pĂŠnzből tĂśrtĂŠnik majd, mint azt a korĂĄbbi tervek meghatĂĄroztĂĄk, (11 milliĂĄrd dollĂĄr volt az előző Ăśsszeg), hanem mĂĄr jĂśvőre elkezdődik, vagyis egy ĂŠvvel korĂĄbban a tervezettnĂŠl. “Ha ugyanis vĂĄrunk mĂŠg-egy kĂŠt ĂŠvet, nem lesz kedvezőbb az oroszorszĂĄgi erőforrĂĄs helyzet”, mondta el a The Moscow Times szerint a kabinetĂźlĂŠsen.
Tavaly OroszorszĂĄg 20 milliĂĄrd rubelt kĂśltĂśtt ĂĄllami finanszĂ­rozĂĄsĂş feltĂĄrĂĄsokra, sokkal tĂśbbet, mint egy ĂŠvvel előtte, de ez mĂŠg mindig csak fĂŠl szĂĄzalĂŠka volt az ĂĄllami kĂśltsĂŠgvetĂŠsnek. MĂĄs orszĂĄgok 2-5 szĂĄzalĂŠkot kĂśltenek, mutatott rĂĄ Trutnyev.