close
Indiában fog turbinákat gyártani a cseh Skoda Holding
Egyéb - Megújuló

Indiában fog turbinákat gyártani a cseh Skoda Holding

IndiĂĄban ĂŠpĂ­t turbinagyĂĄrtĂł ĂŠs Ăśsszeszerelő Ăźzemet a cseh Skoda Holding, amely EurĂłpa egyik legnagyobb turbinagyĂĄrtĂł cĂŠge. Az ősszel indulĂł ĂŠs Ăśt ĂŠvre tervezet beruhĂĄzĂĄs ĂŠrtĂŠke meghaladja az egymilliĂĄrd cseh koronĂĄt – jelentette be csĂźtĂśrtĂśkĂśn PrĂĄgĂĄban JirĂ­ Zapletal, a Skoda Holding vezĂŠrigazgatĂłja.

A Skoda Holding 1995-től egy kĂśzĂśs cseh-indiai 25 megawatt teljesĂ­tmĂŠnyű turbinĂĄkat gyĂĄrtĂł Ăźzemet műkĂśdtet IndiĂĄban. A helyi vegyes tulajdonĂş Ăźzemre azĂŠrt van szĂźksĂŠg, mert IndiĂĄban magasak a behozatali vĂĄmok, Ă­gy a berendezĂŠsek importja nagyon kĂśltsĂŠges. A cseh turbina gyĂĄrtĂł cĂŠg az utĂłbbi időben tĂśbb versenypĂĄlyĂĄzaton vett sikerrel rĂŠszt IndiĂĄban, s ezĂŠrt jelentős megrendelĂŠseket szerzett.

Zapletal szerint az idei megrendelĂŠsek ĂŠrtĂŠke meghaladja a 350 milliĂł koronĂĄt. Ezt az Ăśsszeget a cĂŠg az Ăşj Ăźzem megtervezĂŠsĂŠre ĂŠs felĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre kĂ­vĂĄnja felhasznĂĄlni. A szĂźksĂŠges telket a pilseni szĂŠkhelyű Skoda Holding mĂĄr korĂĄbban megvette. Az indiai turbina gyĂĄrtĂł Ăźzemben mintegy 150 ember talĂĄl majd munkĂĄt.

IndiĂĄban egyre nagyobb ĂĄramhiĂĄny van. A kĂśvetkező tĂ­z ĂŠvben mintegy 100 ezer megawattnyi Ăşj termelői kapacitĂĄsra van szĂźksĂŠg, ezĂŠrt a cseh cĂŠg biztos abban, hogy megrendelĂŠsekben nem lesz hiĂĄny. “Az indiai ipar csak a szĂźksĂŠges Ăşj kapacitĂĄs mintegy felĂŠt kĂŠpes előĂĄllĂ­tani. A tĂśbbit csak kĂźlfĂśldi segĂ­tsĂŠggel” – fejtette ki
Zapletal.

A vezĂŠrigazgatĂł leszĂśgezte: azzal szĂĄmolnak, hogy az indiai turbina gyĂĄrtĂł ĂŠs Ăśsszeszerelő Ăźzem a jĂśvőben a kĂ­nai piacra is dolgozna, ahovĂĄ szintĂŠn erőteljesen be kĂ­vĂĄn tĂśrni a Skoda Holding. A turbinĂĄk nĂŠhĂĄny rĂŠszĂŠt – a lapĂĄtokat ĂŠs a rotorokat – azonban tovĂĄbbra is CsehorszĂĄgban fogjĂĄk kĂŠszĂ­teni.